Het WK 2018-trauma en waarom Oranje vol moet uithalen tegen de 'kleintjes'

Reacties

Letland-thuis is voor Oranje zaterdagavond om meerdere redenen een cruciale WK-kwalificatieinterland. Na de sof tegen Turkije moeten de scherven bijeen worden geveegd en het allermooiste zou zijn als een overwinning gepaard gaat met een stevige uitslag.

Het WK 2018-trauma en waarom Oranje vol moet uithalen tegen de 'kleintjes'
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 0
Letland
Letland

Vier jaar geleden finishte Nederland als derde in zijn WK-kwalificatiegroep, achter de latere wereldkampioen Frankrijk en Zweden. Oranje totaliseerde net zoveel punten als de Scandinaviërs en overlegde een beter onderling resultaat, maar greep toch naast de play-offs omdat de concurrent een beter doelsaldo koesterde. De 8-0 overwinning van Zweden op Luxemburg kwam in de slotfase van die cyclus keihard aan bij Oranje.

De les van die campagne is: werk als het kan aan het doelsaldo. Na de nederlaag bij Turkije kan het zomaar close worden in de groep van Oranje, waar ook Noorwegen kansen ziet. Zo kunnen de duels met de laagvliegers Gibraltar, Montenegro en Letland weleens als scherprechter fungeren.

Wat dat betreft deed Noorwegen gek genoeg slechte zaken bij de start van de WK-voorronde. De Scandinaviërs wonnen slechts met 0-3 bij Gibraltar. Op weg naar de vorige mondiale eindronde kreeg de laagvlieger immers gemiddeld 4,7 tegengoals per wedstrijd.

Fair Play
Pas als het doelsaldo exact gelijk is, komt het onderling resultaat om de hoek kijken. De volgende tiebreaker, als dat dus ook precies gelijk is? Fair Play-punten. Een gele kaart levert één strafpunt op, een rode kaart na twee gele kaarten leidt tot min drie en een directe rode kaart betekent vier strafpunten. Krijgt een speler eerst geel en later in het duel direct rood, dan krijgt dat land een 'boete' van vijf punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.