Het geheim van Unai Emery: de speech

Reacties

De afgelopen vier jaar werd Paris Saint-Germain Frans kampioen met een duidelijke voorsprong. Dit jaar is de titelstrijd in de Ligue 1 veel spannender en zijn er met AS Monaco en Olympique Nice en nog twee kandidaat-kampioenen.

Het geheim van Unai Emery: de speech

Unai Emery, de Baskische coach die afgelopen zomer de regie in handen kreeg in het Parc des Princes, werd dan ook niet meteen op handen gedragen. Toch bleef hij altijd trouw aan de methodes die hem als trainer van Sevilla drie keer eindwinst in de Europa League opleverde.

Adil Rami maakte hem mee bij de Andalusische club. De Franse verdediger getuigt in France Football: 'Hij geeft mooie speeches. Zijn praatje voor de wedstrijd was vaak zo goed dat ik daarna zin had om mijn directe tegenstander op te eten.' Dat Emery geen ervaring heeft met grote vedetten, lacht Rami weg. 'Weet je wie hij heeft gehad in Spanje? Felipe Melo, Gary Medel en Éver Banega.'

Van Melo zeggen zijn oud-ploeggenoten bij Almería vandaag nog dat ze soms dachten dat hij iemand ging vermoorden op de training. Medel werd de pitbull genoemd en Banega staat bekend als een zeer gevoelige speler. 'We hebben zware discussies gehad', blikte de Argentijnse middenvelder terug op zijn samenwerking met de PSG-coach. 'En dan vloeiden er soms tranen bij mij wanneer ik besefte dat hij gelijk had. Hij heeft me geholpen een beter mens te worden.'

Paris Saint-Germain ontvangt zaterdag Nancy in de Ligue 1. De ploeg van Unai Emery bezet na 27 speelrondes de tweede plaats, onder AS Monaco.
Paris Saint-Germain ontvangt zaterdag Nancy in de Ligue 1. De ploeg van Unai Emery bezet na 27 speelrondes de tweede plaats, onder AS Monaco.

Emery kwam naar Frankrijk als een adept van het 4-2-3-1-systeem. Die formatie paste hij met succes toe bij Sevilla. In die formatie laat hij veel vrijheid aan de backs, zoals Thomas Meunier en Layvin Kurzawa nu ervaren. Juan Carlos Carcedo, Emery's assistent bij PSG, legt uit: 'Voor ons is een back een offensieve speler. Hij moet acties maken en zelfs scoren. Zijn vrijheid gaat ten koste van die van de twee verdedigende middenvelders.'

Emery is ook een specialist in standaardsituaties. 'Hij is de trainer die het meest traint op dat aspect', weet Juan Mata, die hem meemaakte bij Valencia en bij Chelsea en Manchester United toch ook de nodige toptrainers is tegengekomen. Het resultaat van die focus op vrije trappen en corners is terug te zien in de cijfers: verdediger Thiago Silva scoort meer dan ooit in zijn carrière. Emery's werkwijze lijkt eindelijk zijn vruchten af te werpen. En het is nog niet te laat. PSG is nog in de running voor de Coupe de la Ligue, de Coupe de France, de Franse titel en de Champions League, waarin de ploeg uit Parijs op het punt lijkt te staan Barcelona uit te schakelen na de 4-0 zege in de heenwedstrijd in de achtste finale.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.