Heldenrol voor Donnarumma bij Super Cup-winst AC Milan

AC Milan heeft vrijdag de Italiaanse Super Cup gewonnen. De ploeg van trainer Vicenzo Montella was na strafschoppen te sterk voor Juventus. Keeper Gianluigi Donnarumma (17) stopte een beslissende penalty. Na verlenging stond het 1-1.

Het duel werd afgewerkt in de Qatarese hoofdstad Doha. De afgelopen jaren komt het vaker voor dat de strijd om de Supercoppa niet in eigen land wordt gespeeld. Eerder werd er vier keer in China gevoetbald.

Juventus nam in de achttiende minuut de leiding. Verdediger Giorgio Chiellini was mee naar voren gekomen bij een corner van Miralem Pjanic en zorgde er middels een karatetrap voor dat de bal achter Donnarumma in het doel vloog. Voor de rust kwam Milan op gelijke hoogte via een rake kopbal van Giacomo Bonaventura op een voorzet van Suso.

Ook in de tweede helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Zo kopte Alessio Romagnoli tegen de lat en bracht Gianluigi Buffon redding op een kopbal van Carlos Bacca. Aan de andere kant zeilde een poging van invaller Paulo Dybala naast en even later lag Donnarumma in de weg. In de slotfase kopte Bacca namens Milan over, waardoor er een verlenging aan te pas kwam.

Ook in het extra half uur was er aan kansen geen gebrek. Donnarumma en Buffon hoefden echter maar weinig in actie te komen, want de meeste mogelijkheden gingen naast of werden geblokt door een verdediger. Patrice Evra kwam zelfs mee naar voren en scoorde, maar zijn treffer werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond. Het bleef 1-1.

In de strafschoppenserie leek Buffon aanvankelijk de held van Juventus te worden. De doelman, die zijn zeshonderdste officiële duel speelde voor De Oude Dame, stopte een penalty van Gianluca Lapadula. Ploeggenoot Mario Mandzukic raakte echter de lat, waardoor het weer gelijk stond. Uiteindelijk bokste Donnarumma een strafschop van Dybala uit zijn doel, waarna Mario Pasalic de winst voor Milan veiligstelde.

Milan pakt zo de zevende Super Cup in de clubhistorie, net zo veel als Juventus. Voor beide teams was het de laatste wedstrijd van 2016. Milan opent het jaar op 8 januari met een thuiswedstrijd tegen Cagliari, Juventus krijgt dan Bologna op bezoek.