Indrukwekkende Mertens-show bezorgt Napoli ruime zege

Dries Mertens is dit seizoen beter dan ooit bij Napoli. De kleine Belg scoorde zondag liefst vier keer in de thuiswedstrijd tegen Torino en had daarmee een enorm aandeel in de 5-3 zege van zijn ploeg.

De wedstrijd ontbrandde in de dertiende minuut met de 1-0 van Mertens, waarna de ex-PSV'er slechts negen minuten nodig had om zijn tweede hattrick op rij te voltooien. In mei 1974 was Pietro Anastasi de laatste speler die in de Serie A twee wedstrijden achter elkaar een hattrick maakte. Mertens was bovendien na Andrei Shevchenko en Marco van Basten pas de derde buitenlandse speler ooit met een hattrick binnen tien minuten in de hoogste voetbalafdeling van Italië.

Zijn eerste doelpunt maakte Mertens door goed voor zijn tegenstander te komen en in één beweging hard raak te schieten. Vijf minuten later was het voor de aanvaller een koud kunstje om een strafschop te benutten en nog eens vier minuten later maakte Mertens de 3-0 door in drie instanties binnen te schieten. Torino-smaakmaker Andrea Belotti maakte er in de 58ste minuut nog wel 3-1 van, maar via Vlad Chiriches werd de marge snel weer op drie gebracht door Napoli.

Luca Rossettini gaf Torino een kwartier voor tijd wederom wat hoop door de 4-2 te maken, maar vier minuten later was alle hoop alweer vervlogen. Mertens dribbelde langs een tegenstander en verschalkte doelman Joe Hart door uit de draai prachtig te scoren met een lob. Dat Iago Falque vanaf de penaltystip nog de 5-3 verzorgde, was vooral voor de neutrale toeschouwer een fraaie toegift.

Napoli klimt door de zege naar de derde plaats en heeft nu één punt meer dan AC Milan (34 om 33). Mertens komt door zijn heldenrol op tien doelpunten in de Serie A dit seizoen, net zoveel als de van Napoli naar Juventus vertrokken Gonzalo Higuaín. Torino moet het doen met plek negen en heeft na zeventien wedstrijden 25 punten.