Heerenveen vergeet in spektakelstuk koppositie te pakken

SC Heerenveen en Roda JC hebben elkaar in Kerkrade in bedwang gehouden. In een uiterst vermakelijk schouwspel werd uiteindelijk besloten met een 3-3 gelijkspel, waardoor de ploeg van Marco van Basten wel nalaat de koppositie te grijpen.

Heerenveen vergeet in spektakelstuk koppositie te pakken

Dat de eerste 25 minuten in Limburg doelpuntloos verliepen, was bijna een wonder te noemen. Mark-Jan Fledderus miste namens Roda JC een enorme kans, waarna Guus Hupperts en Wiljan Pluim in de herkansingen eveneens geen doel troffen. Omdat de lat een goal van Hupperts in de weg stond, kon aan de andere kant Magnus Eikrem de score openen. Hij schoot de bal slim onder Kees Luijckx door in de korte hoek.

Fries feestje na het openingsdoelpunt.
Fries feestje na het openingsdoelpunt.

Lang stond Roda niet op achterstand. Zeven minuten na het openingsdoelpunt liet Mitchell Donald na een knappe voorzet van Krisztian Németh al zijn vierde competitiedoelpunt aantekenen. Het was Németh zelf die na een uur Roda op voorsprong zette. Hij leek de bal in buitenspelpositie te ontvangen, maar schoof daarna wel beheerst binnen.

Ook die stand bleef maar even op het scorebord staan. Met een slim tegendraads schot was het Alfred Finnbogason (foto boven) die de 2-2 maakte. Het betekende voor de IJslander al zijn negende Eredivisiegoal, bijna de helft van álle Friese doelpunten dit seizoen (19). Omdat Joey van den Bergh ook nog 2-3 maakte, koerste Heerenveen op de koppositie af, maar een trefzekere inzet van Hupperts (hij plaatste de bal in de lange hoek) zorgde in Kerkrade alsnog voor evenwicht.

Mitchell Donald staat na vanavond al op vier doelpunten.
Mitchell Donald staat na vanavond al op vier doelpunten.

Ondanks een enorme kans voor Yanic Wildschut bleef het bij 3-3, waardoor Heerenveen nu twaalf punten heeft, evenveel als FC Twente en PSV (dat zondag nog Ajax treft) en eentje meer dan Ajax. Koploper PEC Zwolle, dat eveneens nog moet aantreden dit weekend, heeft een puntje meer dan de Friezen. Roda bungelt onderaan in de middenmoot. De ploeg van trainer Ruud Brood herstelde zich wel enigszins van de vorige twee klappen: 4-0 verlies bij Feyenoord en 1-5 nederlaag tegen NAC Breda.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen