Heerenveen neemt revanche op AZ met ruime overwinning

AZ mag zich dan woensdag voor de kwartfinales van het bekertoernooi geplaatst hebben door SC Heerenveen te verslaan, de Friezen namen drie dagen later in Alkmaar revanche. In het onderlinge competitieduel won de ploeg van trainer Marco van Basten met liefst 1-5. Dick Advocaat besluit daardoor bij de Alkmaarders de eerste seizoenshelft met vier nederlagen op rij.

Al na twaalf minuten opende Bilal Basacikoglu (links op de foto) de score. De behendige en snelle flankspeler draaide AZ-rechtsback Mattias Johansson dol. Toen de Zweed ook nog eens een sliding inzette, was hij helemaal gezien. Basacikoglu schoot de bal in de lange hoek. Esteban, die niet helemaal vrijuit ging, kon de 0-1 niet meer voorkomen.

Acht minuten later vergrootten de Friezen de voorsprong. De manier waarop was schitterend. Hakim Ziyech, die woensdag ook al twee keer scoorde maar ook miste in de belissende penaltyserie, schoot de bal met zeer veel gevoel via de onderkant van de lat in het doel.

De ploeg van Advocaat ging vervolgens op zoek naar de aansluitingstreffer. Maarten Martens raakte de lat, maar stond vijf minuten voor rust wel aan de basis van het zo felbegeerde doelpunt. Met een snelle vrije trap vond hij Aron Jóhannsson, die op de borst aannam en raak schoot. Zo werd de Friese onachtzaamheid afgestraft.

Luciano Slagveer heeft zojuist de fout van Maarten Martens afgestraft.

Even later was er een zéér negatieve rol voor Martens weggelegd. Al dribbelend bracht hij zichzelf in de problemen in zijn eigen zestienmetergebied en vervolgens speelde hij ook nog te kort terug op Esteban, die de bal tegen Alfred Finnbogason aan schoot. Luciano Slagveer (rechts op de foto) kon daarna eenvoudig de derde Heerenveen-goal maken.

Na rust werd de afstraffing voor AZ compleet. Eerst maakte Finnbogason 1-4. Met die goal produceerde de IJslander zijn 27ste goal van het kalenderjaar. Daarmee staat hij niet alleen één goal voor op Feyenoord-aanvaller Graziano Pellè, maar evenaarde hij ook een clubrecord van Afonso Alves. Ook hij kwam, in 2007, tot 27 doelpunten. Tot overmaat van ramp voor de Alkmaarders werd het ook nog 1-5. Ziyech was het eindstation van een knappe uitval.

Heerenveen besluit de eerste seizoenshelft als nummer vijf met 29 punten. AZ, dat Celso Ortiz nog geblesseerd zag uitvallen, heeft vijf punten minder en is flink afgezakt de laatste weken.