Finnbogason jaagt op clubrecord van Afonso Alves

● AZ en SC Heerenveen houden elkaar in Alkmaar keurig in evenwicht. Beide teams wonnen vijf keer, zesmaal eindigde het treffen in een remise. AZ scoorde wel vaker: 27 goals om 25. Afgelopen woensdag ontmoetten beide teams elkaar ook al in het AFAS Stadion, in de achtste finale om de KNVB-beker. Ook toen hielden de ploegen elkaar in evenwicht (1-1 na negentig minuten, 2-2 na de verlenging), maar AZ won uiteindelijk via strafschoppen.

● Ook de drie laatste onderlinge ontmoetingen in Alkmaar in de Eredivisie eindigden alle in een gelijkspel.

● Bij AZ sloegen keeper Esteban en verdediger Jeffrey Gouweleeuw, die afgelopen zomer overkwam van SC Heerenveen, dit seizoen nog geen minuut over.

● Voor Kenneth Otigba geldt dit als enige bij SC Heerenveen. De verdediger is echter geschorst voor het duel met AZ.

● Indien Christian Kum tegen AZ in actie komt namens SC Heerenveen, dan speelt de verdediger zijn 150ste wedstrijd in de Eredivisie.

● AZ maakte in zijn laatste dertien thuiswedstrijden telkens minimaal één treffer.

● De Alkmaarders verloren hun laatste drie wedstrijden in de Eredivisie: tegen achtereenvolgens NEC (3-2), FC Twente (1-2) en Heracles Almelo (2-0).

● SC Heerenveen verloor geen van zijn laatste drie uitwedstrijden (W1, G2).

● In haar laatste vijftien Eredivisie-wedstrijden incasseerde de Friese ploeg telkens minimaal één treffer.

● SC Heerenveen-spits Alfred Finnbogason is, samen met Feyenoord-aanvaller Graziano Pellè, de topscorer van 2013 in de Eredivisie met 26 doelpunten.

● Indien de IJslander tegen AZ één goal maakt, dan evenaart hij het clubrecord van Afonso Alves die in het kalenderjaar 2007 op 27 doelpunten uitkwam.

● Op 14 oktober 1992 speelde Marco van Basten zijn laatste interland voor Nederland. De gewezen spits en huidige coach van SC Heerenveen deed dat onder het bondscoachschap van Dick Advocaat, de huidige technisch hoofdverantwoordelijke van opponent AZ.

Samenstelling: Jasper Steppé