Heerenveen met fortuin langs schlemielig RKC

SC Heerenveen heeft met pijn, moeite en gelukkig een 2-1 zege geboekt op RKC Waalwijk. De beslissende treffer kwam voort uit een discutabele gegeven strafschop, benut door Gerald Sibon die ook voor de eerste Friese treffer had gezorgd.

RKC-coach Ruud Brood gunde spits Fouad Idabdelhay een basisplaats vanwege de schorsing van Charlison Benschop en Jan Everse, technisch hoofdverantwoordelijke van SC Heerenveen, liet Filip Djuricic debuteren. Hij verving de eveneens geschorste Christian Grindheim. Martin Lejsal stond onder de lat vanwege de blessure van Brian Vandenbussche.

Door de matige prestaties van de Friezen dit seizoen was er sprake van een degradatieduel en dat bleek ook uit het matige spel van beide ploegen in met name de eerste helft. Binnen het kwartier kwam SC Heerenveen toch op voorsprong. Djuricic ontsnapte aan de linkerkant en vond Gerald Sibon die eenvoudig kon binnentikken.

De ploeg van Everse slaagde er niet in om afstand te nemen en zag RKC steeds brutaler worden en de Waalwijkers kregen kansen. Na 68 minuten kwam de ploeg ook op gelijke hoogte. Op aangeven van Shkodran Metaj vond Benjamin De Ceulaer het net. Voor beide ploegen was het duidelijk dat een gelijkspel weinig soelaas bood om de lage klassering in de competitie te ontvluchten en werd de aanval gezocht.

Zes minuten voor tijd nam Heerenveen weer de leiding. Roy Beerens gaf een voorzet die ongelukkig en onbedoeld op de arm van Jurgen Colin kwam. Scheidsrechter Bas Nijhuis besloot tot het geven van een strafschop. Sibon faalde niet en zette de 2-1 op het scorebord. Het Waalwijkse publiek kon zich niet vinden in deze beslissing en besloot de arbiter massaal uit te schelden.

Net als bij NAC Breda-FC Utrecht werd de wedstrijd voor enige tijd gestaakt. Nadat de spelers weer terugkeerden was de vaart uit de wedstrijd en bleef de stand onaangetast.