Hectische seizoenstart Juve: Ronaldo-heisa én puntenverlies

Juventus is in de eerste speelronde van de Serie A niet verder gekomen dan een gelijkspel bij Udinese. Matthijs de Ligt en zijn ploeggenoten gaven een 0-2 voorsprong weg.

Udinese
Udinese
2 - 2
Juventus
Juventus

Afgelopen seizoen was Cristiano Ronaldo 29 keer trefzeker in de Serie A, waarmee de 36-jarige Portugees overtuigend topscorer werd. Meer dan de vierde plaats voor Juventus leverde dat niet op. De club uit Turijn won alleen de Coppa Italia, maar dat was niet genoeg voor Andrea Pirlo om aan te blijven. Massimiliano Allegri keerde terug als trainer. Eerder werd hij liefst vijf keer achter elkaar kampioen met De Oude Dame.

Op de dag van de seizoensouverture tegen Udinese werd bekend dat Allegri het dit seizoen mogelijk zonder Cristiano Ronaldo moet doen. De aanvaller zou namelijk verzocht hebben op de bank te beginnen, aangezien hij wil vertrekken. Al gaf technisch directeur Pavel Nedved kort voor de wedstrijd aan, net als Allegri een dag eerder, dat hij ervan uitgaat dat Cristiano Ronaldo dit seizoen gewoon speler blijft van Juventus.

Vanaf de bank zag Cristiano Ronaldo dat Juventus uitstekend aan de wedstrijd begon, want Paulo Dybala opende al in de derde minuut de score namens de bezoekers. De 27-jarige Argentijn liet zich tegen Udinese in de 23ste minuut ook als aangever zien. Na een geweldige pass van Dybala kwam Juan Cuadrado tegenover Bram Nuytinck te staan en na een uitstekende passeerbeweging schoot de Colombiaan de bal in de verre hoek.

Juventus leek dus uitstekend aan het seizoen te beginnen, maar Wojciech Szczesny gooide roet in het eten. De doelman veroorzaakte zes minuten na rust een strafschop, die werd binnengeschoten door Roberto Pereyra. Zeven minuten later ging Szczesny opnieuw in de fout. Dit keer probeerde Szczesny voetballend uit te verdedigen, maar de Pool verspeelde onder druk de bal en Gerard Deulofeu kon de bal eenvoudig in het lege doel schuiven.

Cristiano Ronaldo was op dat moment al binnen de lijnen gekomen, de Portugees was na een uur de vervanger van Álvaro Morata, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat Juventus met een valse start aan het seizoen begon. Al was de aanvaller nog erg dicht bij een absolute glansrol, want in de extra speeltijd kopte hij schitterend binnen. De VAR annuleerde echter de treffer van Cristiano Ronaldo wegens buitenspel.

Bologna
Bologna
3 - 2
Salernitana
Salernitana

Ook bij het duel tussen Bologna en Salernitana gebeurde er genoeg. Vijf doelpunten en drie rode kaarten, waarvan één voor Jerdy Schouten. Het gepromoveerde Salernitana moest al na 34 minuten verder met tien man nadat Stefan Strandberg kort na elkaar twee gele kaarten ontving, waarvan de laatste voor hands. Vijf minuten na rust veroorzaakte Roberto Soriano een strafschop en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart van de avond. Het was daardoor weer tien tegen tien.

Federico Bonazzoli faalde niet van elf meter en zette Salernitana op 0-1, maar Lorenzo De Silvestri zorgde binnen het uur voor de gelijkmaker. Nadat Mamadou Coulibaly de bezoekers in de zeventigste minuut opnieuw op voorsprong had gezet, volgde een kwartier voor tijd de 2-2 met een flink Nederlands tintje. Op aangeven van Schouten maakte Marko Arnautovic (ex-FC Twente) zijn eerste treffer in dienst van Bologna. Weer twee minuten later zorgde rechtsback De Silvestri met zijn tweede van de avond voor 3-2.

Dat was ook de eindstand in Stadio Renato Dell'Ara. Ook al beëindigde Bologna de wedstrijd met negen man, want Schouten kreeg kort voor tijd ook zijn tweede gele kaart.