Hattrick Van Persie levert United twintigste landstitel op

Manchester United heeft maandagavond met Robin van Persie als uitblinker de twintigste landstitel in de historie gepakt. In de kampioenswedstrijd tegen het in degradatienood verkerende Aston Villa vervolmaakte de Oranje-international in iets meer dan een half uur zijn hattrick. Uiteindelijk bleef het op Old Trafford ook bij 3-0.

Hattrick Van Persie levert United twintigste landstitel op

Van Persie bleek de gevraagde opdracht goed begrepen te hebben. Alleen een zege zou volstaan voor zijn eerste landstitel ooit en de twintigste voor Manchester United. Na ruim een minuut was Van Persie het eindstation van een soepele United-aanval. Aangever was routinier Ryan Giggs, die zo zijn eerste assist van het seizoen afleverde. Dat Antonio Valencia aan het begin van de aanval de bal in buitenspelpositie ontving, werd over het hoofd gezien.

Na dertien minuten was het wéér Van Persie die het net vond. De manier waarop was indrukwekkend. Op aangeven van Wayne Rooney, die zijn vierhonderdste wedstrijd voor United speelde, volleerde Van Persie op schitterende wijze raak. Doelman Brad Guzan, die te ver voor zijn doel stond, kon niets meer uitrichten.

Ook na die fenomenale treffer was het Van Persie-feest nog niet voorbij. In de 33ste minuut completeerde hij zijn hattrick door Guzan uit te kappen en van dichtbij via de binnenkant van de paal raak te schieten. Weer was good-old Giggs de aangever. Van Persie werd met zijn trio treffers de eerste die bij United in de eerste helft een onvervalste hattrick (drie opeenvolgende goals in één helft) maakte sinds de start van de Premier League in 1992. Bovendien kwam hij met zijn vijfde PL-hattrick op gelijke hoogte met Ruud van Nistelrooy en hoeft hij alleen Alan Shearer (11), Robbie Fowler (9), Thierry Henry (8) en ploeggenoot Wayne Rooney (6) voor zich te dulden. Met Van Nistelrooy voert hij zodoende het klassement van hattrick producerende Nederlanders aan voor Jerrel Hasselbaink (4) en Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Dirk Kuijt (1).

Van Persie zorgde er in de tweede helft, toen bij Aston Villa Karim El Ahmadi Ron Vlaar kwam vergezellen, hoogstpersoonlijk voor dat een eretreffer uitbleef. Hij kopte een bal van de lijn. Een uitbreiding van zijn tweede hattrick voor United, de eerste noteerde hij dit seizoen tegen Southampton-uit (3-2), kwam er niet meer. United geloofde het wel en drong nog maar weinig aan. Alexander Büttner bleef negentig minuten op de bank. Omdat United door de overwinning het gat met aartsrivaal, stadgenoot en de enige nog overgebleven concurrent Manchester City vergroot tot zestien punten, is de twintigste landstitel een feit. City, dat onttroond werd als kampioen, heeft immers nog maar vijf wedstrijden te gaan. Van Persie heeft door zijn veelbesproken zomerse transfer van Arsenal naar United zijn felbegeerde eerste landstitel binnen.

Bovendien lonkt er nog meer eer voor de Nederlander. Door zijn hattrick is hij weer topscorer van de Premier League met een goal meer dan Liverpool-spits Luis Suarez, die zeer waarschijnlijk ook nog eens een schorsing tegemoet kan zien. Villa is ook na vanavond zeventiende, met maar drie punten meer dan Wigan Athletic dat op een degradatieplek staat.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen