Hattrick Guidetti volstaat net voor zege op FC Twente

FC Twente hervond zich na een dramatisch slot van de eerste helft. Maar de door Feyenoord-spits John Guidetti aangebrachte schade bleek te groot voor de Enschedese gasten (3-2).

Feyenoord opende bijzonder sterk in De Kuip. De druk op het doel van FC Twente resulteerde al na zeven minuten in de openingstreffer van John Guidetti. De Zweedse spits werkte de bal uit een voorzet van Otman Bakkal achter doelman Nikolay Mihailov. Feyenoord had daarbij het geluk dat het buitenspel van Bakkal door het arbitrale kwartet was ontgaan.

Hoewel Feyenoord moeite had het initiatief te houden, zocht de formatie van trainer Ronald Koeman na 45 minuten met een brede glimlach de kleedkamer op. Dat was te danken aan Guidetti. De Zweed zette op slag van rust de defensie van FC Twente tot twee keer toe te kijk.

Guidetti was in de 43ste minuut het laatste station in een counter van Feyenoord, die op eigen helft werd ingeleid door Ruben Schaken. De Enschedese defensie ging niet geheel vrijuit bij de 2-0, want het bood de Zweedse spits de ruimte aan te leggen. FC Twente bleek hardleers, want een minuut later werd Guidetti door Peter Wisgerhof en Dwight Tiendalli opnieuw onvoldoende aangepakt; 3-0.

Feyenoord bevestigde na rust de zorgen van Koeman. De Rotterdamse club kan grootste prestaties afwisselingen met mindere optredens. Bij een tegenvaller blijkt het vertrouwen broos. Ook tegen FC Twente kwam die kwetsbare kant naar voren nadat Nacer Chadli in de 56ste minuut de achterstand verkleinde. Minder dan tien minuten later tekende Luuk de Jong met een fraaie curve voor de aansluitingstreffer.

Feyenoord was geen schim meer van de ploeg die de eerste helft afsloot met een 3-0 voorsprong. FC Twente bracht de Rotterdamse ploeg aan het wankelen. Guidetti, Bakkal en Karim El Ahmadi verzuimden met een treffer de onzekerheid weg te nemen, zoals aan de andere kant de versterkte Enschedese aanval de gelijkmaker niet kon forceren.

Feyenoord hield de adem in toen Leroy Fer in blessuretijd onderuit ging na een tackle van invaller Stefan de Vrij. Scheidsrechter Richard Liesveld wees tot opluchting van de Kuip de claims van de hand, waardoor FC Twente zijn tweede nederlaag van het seizoen leed.

Door het resultaat van de spectaculaire wedstrijd verloor FC Twente terrein in de strijd om de titel, waar Feyenoord juist aansluiting vond bij de titelkandidaten. Foto: VI Images