Hateboer en Atalanta Europa in na gelijkspel tegen Milan

Atalanta Bergamo heeft zich zaterdag voor het eerst sinds 1990 geplaatst voor Europees voetbal. Het gelijkspel tegen AC Milan (1-1) was daarvoor voldoende. Milan ligt ook op koers voor plaatsing voor de Europa League.

Bij Milan deed Riccardo Montolivo voor het eerst sinds oktober 2016 mee door een kruisbandblessure, toevallig tegen de club waar hij zijn carrière begon. De thuisploeg zette de bezoekers daarom direct onder druk. De ploeg van trainer Vicenzo Montella had flinke moeite om de wedstrijd onder controle te krijgen. Atalanta kreeg de meeste kansen en haalde vlak voor rust de trekker over. Doelman Gianluigi Donnarumma bracht nog redding op een poging van Leonardo Spinazzola, maar was kansloos toen Andrea Conti binnentikte.

Na rust had Milan iets meer in de melk te brokkelen, maar ook Atalanta kreeg goede kansen op meer. Zo bokste Donnarumma een schot van Franck Kessié knap uit de hoek. Daarvoor kopte Mario Pasalic naast namens Milan en schoot Gianluca Lapadula de bal over het doel van keeper Etrit Berisha. De ingevallen Hans Hateboer zag zijn ploeg de zege alsnog weggeven. Gerard Deulofeu kapte een tegenstander uit en schoot, via een Atalanta-been, raak.

Atalanta staat met nog twee duels te gaan vijfde met 66 punten en Milan zesde met zestig punten. Omdat bekerfinalisten Juventus en Lazio beiden al zeker zijn van Europees voetbal, schuift het ticket door. Daardoor heeft Milan met een zesde plaats recht op de groepsfase en niet de voorronde van de Europa League. Fiorentina heeft één punt minder en dus heeft Milan alles in eigen hand.

Fiorentina - Lazio 3-2
Fiorentina mag nog wel hopen op deelname aan de Europa League na de knappe zege op Lazio, waar Wesley Hoedt in de basis startte en Stefan de Vrij rust kreeg. De ploeg staat zevende. Pas na rust kwam de wedstrijd tegen Lazio los. De gasten uit Rome kwamen via Keita Baldé zelfs op voorsprong. Khouma Babacar zorgde voor de gelijkmaker en invaller Nikola Kalinic maakte vervolgens de 2-1.

Drie minuten later viel de 3-1 door een eigen doelpunt van Cristiano Lombardi. Het enige dat Lazio nog terug kon doen was de 3-2 van Alessandro Murgia. Door de treffer brak Lazio wel het clubrecord met 72 goals in een Serie A-seizoen. Aanstaande woensdag wacht de bekerfinale tussen Lazio en Juventus.