Guardiola gaat Stevens en Van Gaal achterna

Reacties

Met de komst van Pepe Reina verwelkomde trainer Pep Guardiola zijn vierde landgenoot naar Bayern München. Javi Martínez, Thiago Alcántara en Juan Bernat completeren het kwartet. De aangekochte doelman van Liverpool kan in Duitsland verder terugvallen op een Spaanse assistent-trainer en fitnesscoach.

Guardiola gaat Stevens en Van Gaal achterna

Zo komt het aantal Spanjaarden bij Bayern München op zeven, Manel Estiarte - persoonlijke assistent van Guardiola - nog niet meegerekend. Daarnaast zitten er met Claudio Pizzarro (Peru), Dante en Rafinha (Brazilië) nog drie spelers in de selectie die de Spaanse taal ook (min of meer) machtig zijn.

Daarmee gaat Guardiola de Nederlandse trainers Louis van Gaal en Huub Stevens achterna. De selectie van Van Gaal telde in het seizoen 2009/10 met Mark van Bommel, Edson Braafheid en Arjen Robben drie Nederlanders op het veld.

Van links naar rechts: Thiago Alcántara, Javi Martínez, assistent Domènec Torrent, Claudio Pizzaro en Pep Guardiola.
Van links naar rechts: Thiago Alcántara, Javi Martínez, assistent Domènec Torrent, Claudio Pizzaro en Pep Guardiola.

Daarnaast stonden er met Andries Jonker (assistent), Marcel Bout (assistent), Frans Hoek (keeperstrainer), Jos van Dijk (inspanningsfysioloog) en Max Reckers (videoanalist) liefst vijf Nederlanders op de loonlijst.

Niet ongebruikelijk
Voor de club Bayern München is het dus niet vreemd dat er meerdere landgenoten met elkaar in de eerste selectie zitten. Zo speelde er tijdens het seizoen 2005/06 een Frans trio (Willy Sagnol, Bixente Lizarazu en Valériën Ismaël), in de jaren 2007, 2008 en 2009 en het seizoen 2012/13 twee verschillende Braziliaanse trio's.

Breno, Lúcio en Zé Roberto waren voor het tijdperk Van Gaal actief bij FC Hollywood, Dante, Luiz Gustavo en Rafinha daarna.

Schalke 04
Huub Stevens kon in het seizoen 1997/98 bij Schalke 04 terugvallen op Youri Mulder, Johan de Kock, Marco van Hoogdalem en René Eijkelkamp. Tien jaar later liet de Limburger bij Hamburger SV enkele keren het kwartet Joris Mathijsen, Rafael van der Vaart, Romeo Castelen en Nigel de Jong tegelijk starten.

Het recordaantal buitenlanders met dezelfde nationaliteit in de Bundesliga staat overigens op naam van Hansa Rostock. In het seizoen 2002/03 begon de club in twee wedstrijden met zes Zweden in de basis. De trainer, Armin Veh, was overigens een Duitser.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.