Groep G: Zenit blijft Porto voor, Atlético eindigt ongeslagen

Ondanks een 3-1 nederlaag bij Austria Wien kwalificeerde Zenit Sint-Petersburg zich voor de achtste finales van de Champions League. Concurrent FC Porto ging namelijk met 2-0 onderuit bij Atlético Madrid.

Atlético Madrid-FC Porto 2-0
Terwijl Atlético Madrid ongeacht het resultaat tegen FC Porto al zeker was van overwintering, moesten de Portugezen winnen om kans te houden op een plek bij de laatste zestien.

De wedstrijd kende echter een rampzalige start voor de bezoekers, want Atlético kwam in de veertiende minuut op voorsprong dankzij een wonderschone treffer van Raúl Garcia (foto boven). De middenvelder stond in de hoek van het strafschopgebied met zijn rug naar het doel, maar zag kans weg te draaien en de bal via de onderkant van de lat achter doelman Helton te plaatsen.

Even later bood arbiter Deniz Aytekin Porto de helpende hand, want hij gaf een strafschop na een ogenschijnlijk onschuldig duel tussen sluitpost Diego Aranzubia van Atlético en spits Jackson Martínez van Porto. Josué (ex-VVV-Venlo) eiste de strafschop op, maar zag Aranzubia redding brengen. Die misser kwam Porto heel duur te staan, want acht minuten voor rust maakte Diego Costa de 2-0 voor Atlético nadat hij Helton omspeelde.

Porto wist zich in de tweede helft niet te herpakken van die achterstand. Het kwam diverse malen in de buurt van de aansluitingstreffer, maar de Portugese grootmacht zag zijn doelpogingen in totaal vier (!) keer op het aluminium belanden. Daardoor zet Porto zijn Europese avontuur na de jaarwisseling voort in de Europa League. Atlético eindigt als groepswinnaar met zestien punten.

Austria Wien-Zenit Sint-Petersburg 4-1
Zenit Sint-Petersburg had een overwinning op het uitgeschakelde Austria Wien nodig om een plek in de volgende ronde te garanderen. De Oostenrijkers toonden zich in het eerste duel met Zenit (0-0) echter al een lastig te nemen horde en ook in Wenen beleefde Zenit een vervelende avond.

De Russen kwamen in de 35ste minuut weliswaar op voorsprong via Alexander Kerzhakov, maar Austria kwam vlak voor rust op gelijke hoogte door een laag schot van Philipp Hosiner. Die gelijkmaker was de opmaat naar een bijzonder sterke fase van Austria in het begin van de tweede helft. Thomas Jun maakte na 48 minuten de 2-1 en drie minuten daarna nam Hosiner (foto onder met Nicolas Lombaerts) de 3-1 voor zijn rekening, met een doeltreffende rebound na een afstandsschot. In de slotfase strooide Roman Kienast met 4-1 nog meer zout in de Russische wonden.

De nederlaag van het rijke Zenit bij de Oostenrijkse debutant in de Champions League was verrassend en enigszins gênant, maar bleef zonder gevolgen doordat Porto op bezoek bij Atlético verloor. Zenit eindigt daardoor tweede in Groep G met het schamele aantal van zes punten. Austria komt op vijf punten, maar eindigt vanwege het mindere onderlinge resultaat ten opzichte van Porto toch laatste in de groep.