Groep G: Atlético overwintert na royale triomf op Austria

Atlético Madrid evenaarde tegen Austria Wien zijn grootste overwinning in de Champions League ooit en plaatste zich daardoor voor de achtste finales van het miljoenenbal. Eerder op de avond speelde Zenit Sint-Petersburg gelijk tegen FC Porto.

Atlético Madrid-Austria Wien 4-0
Thuis tegen het lelijke eendje van Groep G stelde Atlético Madrid overwintering in de Champions League moeiteloos veilig. De hoofdstedelingen beslisten de wedstrijd al ruimschoots voor rust. Al snel werd duidelijk dat Austria, dat pas één puntje vergaarde in de groepsfase, ook in Madrid bepaald geen hoge ogen zou gooien. Miranda opende al na elf minuten de score voor Atlético. De Braziliaan rondde van dichtbij af nadat Austria een corner niet afdoende wegwerkte.

Een kwartier later verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Clubtopscorer Diego Costa toonde met een puntgave voorzet aan ook de rol van aangever op zich te kunnen nemen. Zijn assist werd op waarde geschat door Raúl Garcia (foto), die met een geplaatste kopbal doel trof. Op slag van rust werd het ook nog 3-0, want Luis Felipe prikte van dichtbij raak.

Door die ruime voorsprong ging Atlético na rust op jacht naar zijn grootste overwinning ooit in de Champions League, tot dan toe een 4-0 zege op Steaua Boekarest. Diego Costa liet twintig minuten voor tijd na de vierde treffer van de Rojiblanco's te maken, want hij verprutste een strafschop. Vlak voor tijd nam hij revanche en scoorde alsnog 4-0.

Door de overwinning behoudt Atlético zijn maximale score in Groep G, waardoor het behalve van een plek in de achtste finales van het miljoenenbal ook zeker is van de koppositie. Austria blijft afgetekend laatste.

Zenit Sint-Petersburg - FC Porto 1-1
Porto stond tegen het in de Champions League op eigen veld vrijwel onverslaanbare Zenit voor een zware opdracht. Na de 0-1 nederlaag in het eigen Estadio Dragao moesten de Portugezen in Rusland wél drie punten pakken om in Groep G kwalificatie voor de achtste finales in eigen hand te houden.

Dankzij een knappe tegendraadse kopbal van aanvoerder Lucho González lag Porto na 22 minuten ook op koers om Zenit de tweede nederlaag in 25 CL-thuiswedstrijden toe te brengen, maar door een misverstand tussen doelman Hélton en linksback Alex Sandro kreeg Hulk (foto) vijf minuten later alweer de gelijkmaker in zijn schoot geworpen.

Zeven minuten na rust had de Braziliaanse krachtpatser een uitgelezen mogelijkheid om de ambities van zijn oude werkgever op een laag pitje te zetten. Na hands van Nicolas Otamendi mocht hij aanleggen voor een strafschop. Een voor de hand liggende kanonskogel bleef echter uit. Hulk schoof de bal veel te traag in de linkerhoek, waardoor de in de eerste helft nog falende Hélton eenvoudig redding kon brengen.

Omdat de winnende treffer ondanks goede kansen aan beide kanten ook in het laatste half uur uitbleef, begint nummer twee Zenit met een punt meer dan Porto (derde) aan de laatste twee speelronden.