Groep G: Bosnië blijft koploper, Grieken op drie punten

Bosnië-Herzegovina heeft zijn kandidatuur voor deelname aan het WK van volgend jaar in Brazilië nog maar eens onderstreept. In Riga liet het weinig heel van Letland. Slowakije verloor plaatsing voor het WK uit het oog door een blamerend gelijkspel bij Liechtenstein. Het moeilijk scorende Griekenland had aan één goal genoeg om in het spoor van Bosnië te blijven.

Groep G: Bosnië blijft koploper, Grieken op drie punten

Letland - Bosnië-Herzegovina 0-5Bosnië-Herzegovina liet in de vijf voorgaande kwalificatieduels alleen punten liggen in de uitwedstrijd tegen Griekenland (0-0) en begon daarom als favoriet aan het duel met Letland, dat tot dusver slechts vier punten had vergaard in Groep G.

Bosnië ging dus voor niets minder dan een overwinning en die opdracht werd alleen maar makkelijker toen Letland na elf minuten met een man minder kwam te staan door een rode kaart voor Aleksandrs Fertovs.

Vervolgens was het voor de Bosniërs een koud kunstje om de koppositie en de voorsprong op Griekenland te behouden. Senad Lulic, Vedad Ibisevic, Haris Medunjanin (ex-AZ), Miralem Pjanic en Edin Dzeko (op de foto met Ibisevic) velden gezamenlijk het vonnis over de Letten.

Liechtenstein – Slowakije 1-1Zo overtuigend als de zege van Bosnië-Herzegovina was, zo teleurstellend was het resultaat dat Slowakije neerzette in Vaduz. De opponent van het Nederlands elftal in de achtste finales van het WK 2010 verslikte zich in dwergstaat Liechtenstein: 1-1.

Lang leek het er zelfs op dat de ploeg van bondscoach en ex-Feyenoord-speler Stanislav Griga het Rheinpark zou verlaten met een nederlaag, want verdediger Jan Durica maakte de openingstreffer van Martin Büchel pas in de 73ste minuut ongedaan.

Daardoor wordt de kans dat spelers als Napoli-middenvelder Marek Hamsík en voormalig FC Twente-aanvaller Miroslav Stoch volgende zomer te bewonderen zijn in Brazilië steeds kleiner. De achterstand op koploper Bosnië bedraagt zeven punten, terwijl nummer twee Griekenland op vier punten afstand staat.

Litouwen – Griekenland 0-1Griekenland slaagde er daarentegen wel in om in het spoor van Bosnië te blijven. Na de 3-1 nederlaag van maart jongstleden tegen de koploper van Groep H was een overwinning in Litouwen cruciaal om de kans te behouden op plaatsing voor het vierde opeenvolgende eindtoernooi.

Het manco van de Grieken tijdens de huidige kwalificatiereeks is dat ze moeilijk tot scoren komen. Waar Bosnië al 23 goals maakte, stond Griekenland voorafgaand aan het duel in Vilnius pas op zes treffers.

Tegen Litouwen bleef de Griekse productie andermaal beperkt tot één treffer. Het doelpunt van Lazaros Christodoulopoulos bleek wel genoeg voor een overwinning, waardoor de door Bosnië bezette koppositie met een verschil van slechts drie punten binnen handbereik blijft. Voor alle uitslagen, doelpuntenmakers en standen op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op onze pagina: WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen