Groep A: Hiddink behoudt hoop, België stijgt plekje

Voor de bijgewerkte stand in de EK-kwalificatiereeks klik hier.

België is na dinsdagavond de nummer twee in Groep A. Mede dankzij doelpunten van Jan Vertonghen en Nacer Chadli werd Azerbeidzjan verslagen. Ook Turkije boekte een zeer belangrijke overwinning.

Turkije - Oostenrijk 2-0In de aanloop naar het treffen had bondscoach Guus Hiddink uitgesproken met niets minder dan een zege genoegen te nemen. Eventueel puntenverlies zou zelfs zijn afscheid als keuzeheer van Turkije betekenen, vertelde de trainer voorafgaand aan het duel met Oostenrijk.

Arda Turan zorgde na 28 minuten spelen voor opluchting bij het publiek in Istanbul én bij Hiddink. De aanvaller ontving de bal uit een inworp, dribbelde naar binnen en besloot met een schuiver in de verre hoek: 1-0.

Lang bleef het bij de nipte voorsprong, maar Gökhan Gönül maakte twaalf minuten voor het einde van de officiële speeltijd aan alle twijfel een einde met een knap schot in de korte hoek.

Oostenrijk, dat zonder Marko Arnautovic in de basis begon, rook nog wel aan de aansluitingstreffer. Spits Stefan Maierhofer mocht aanleggen vanaf elf meter, maar faalde. Zodoende leden de Oostenrijkers duur puntenverlies.

In Groep A passeren de Turken de tegenstander van dinsdag. De ploeg van Hiddink vergaarde na vijf duels twee punten meer dan de Oostenrijkers. De eerste plaats, en daarmee directe plaatsing voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne, lijkt wel uit zicht voor de Nederlander. Met de negen veroverde punten bedraagt de achterstand op koploper Duitsland al zes punten.

België - Azerbeidzjan 4-1Door de ruime zege van België heeft Turkije niet lang kunnen genieten van de tweede plaats in Groep A. De Belgen losten de ploeg van Hiddink af.

Ajacied Vertonghen zette de gastheren op voorsprong. Zijn harde vrije trap, van ongeveer 23 meter, trof doel. Geheel tot verrassing van het thuispubliek kwam het nietige Azerbeidzjan even later op gelijke hoogte. Ruslan Abishov zorgde ervoor dat de Belgische vreugde ietwat afnam.

Routinier Timmy Simons was na ruim een halfuur spelen verantwoordelijk voor de tweede voorsprong van de Belgen. De voormalig middenvelder van PSV benutte een strafschop: 2-1.

Op slag van rust zorgde uitblinker Chadli voor nog een opsteker. De aanvaller van FC Twente kon op aangeven van Axel Witsel zijn eerste interlandtreffer voor De Rode Duivels laten aantekenen. In de slotfase bepaalde Jelle Vossen, na opnieuw goed werk van Witsel, de eindstand op 4-1.

Met de behaalde drie punten heeft België nu een puntje meer dan Turkije. De achterstand op koploper Duitsland bedraagt vijf punten. Oostenrijk is de verliezer van dinsdag. De ploeg daalde van de tweede naar de vierde plek. Foto: VI Images