Groep A: Belgen volgen het goede voorbeeld van Kroatië

België en Kroatië lijken uit te maken wie zich als winnaar van Groep A rechtstreeks kwalificeert voor het WK van 2014 in Brazilië. Beide landen maakten geen fout in hun vijfde kwalificatieduel.

Macedonië - België 0-2België heeft het eerste deel van het tweeluik met Macedonië omgezet in een overwinning. In Skopje wonnen de Rode Duivels met 2-0, waardoor Kroatië weer werd achterhaald. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots kwam met enig fortuin de openingsfase zonder kleerscheuren door, want doelman Thibaut Courtois behoedde de bezoekers voor een achterstand.

In de 26ste minuut zette Kevin De Bruyne de Belgen op voorsprong in Macedonië. Met een laag schot verschalkte hij Tome Pacovski. Namens de thuisclub was vooral Goran Pandev gevaarlijk, maar het was Eden Hazard (foto) die na ruim een uur vanaf elf meter voor de beslissing zorgde.

De aanvallende middenvelder van Chelsea benutte een strafschop, die hij zelf had verdiend. Ook Christian Benteke had een strafschop moeten krijgen, terwijl Marouane Fellaini en De Bruyne verzuimden er 0-3 van te maken. Maar desondanks zal België met vertrouwen uitkijken naar dinsdag, als Macedonië op bezoek komt in Brussel.

België en Kroatië hebben nu beide dertien punten uit vijf duels en hebben een flink gat geslagen met de achtervolgers. Wales heeft zes punten, terwijl Macedonië en Servië allebei op negen punten achterstand staan.

Kroatië - Servië 2-0Kroatië en Servië hadden in de beginfase de grootste moeite om kansen te creëren, maar daar kwam verandering in toen Manchester City-verdediger Aleksandr Kolarov in de 23ste minuut een vrije trap zomaar inleverde bij Ivica Olic. Omdat de weg naar het doel volledig open lag, was het voor de aanvaller van VfL Wolfsburg een koud kunstje om Mario Mandzukic vervolgens de score te laten openen.

Een kwartier later was Olic zelf het eindstation bij de 2-0. Servië-doelman Zeljko Brkic twijfelde of hij uit moest komen bij een perfect aangesneden vrije trap van Darijo Srna, waardoor Olic de marge van dichtbij met zijn buik kon verdubbelen.

Mihajlovic probeerde nog wat te bewerkstelligen door Dusan Tadic in het veld te brengen. Ook met de aanvaller van FC Twente als extra ondersteuning voor Filip Djuricic (SC Heerenveen) kon Servië mede door enkele goede reddingen van Stipe Pletikosa geen bres meer slaan in de Kroatische defensie. Daardoor gaan de Kroaten aan kop met dertien punten. De achterstand van Servië wordt met negen punten steeds moeilijker te overbruggen.

Schotland - Wales 1-2Wales heeft in Glasgow een knappe comeback gemaakt tegen Schotland. Op slag van rust zette Grant Hanley de thuisploeg volledig tegen de verhouding in op voorsprong, maar dankzij goals van Aaron Ramsey en Hal Robson-Kanu nam Wales drie punten mee naar huis.

De bezoekers eindigden de wedstrijd overigens met tien man, want diep in blessuretijd werd Ramsey met direct rood van het veld gestuurd. Wales klimt door de zege naar de derde plaats, maar België en Kroatië lijken al niet meer te achterhalen. Luka Modric troeft SC Heerenveen-aanvaller Filip Djuricic af in een rechtstreeks duel. Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op WK-kwalificatie Europa.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.