Groep A: België stunt met ruime winstpartij in Servië

Kevin De Bruyne heeft België naar een zwaarbevochten overwinning geleid in de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Servië. Kroatië vocht zich tegen Macedonië goed terug van een achterstand.

Servië - België 0-3Meteen vanaf het eerste fluitsignaal was er één ploeg die gevaar stichtte en dat was Servië. In de tweede minuut ontsnapte België al aan een achterstand toen Zoran Tosic zijn schot tegen de paal zag belanden. Niet veel later verrichte doelman Thibaut Courtois een geweldige redding op een inzet van FC Twente-aanvaller Dusan Tadic. Na ruim een half uur kwamen de bezoekers opnieuw goed weg toen een schot van Milan Bisevac rakelings naast ging.

België kwam er niet aan te pas, maar volledig tegen de verhouding in kwam de ploeg van bondscoach Marc Wilmots in de 34ste minuut wel op voorsprong. Een voorzet van De Bruyne (foto) werd door Christian Benteke binnengekopt. Meteen na de 0-1 kreeg de thuisploeg een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar Tosic verzuimde om slecht verdedigen van België af te straffen.

In de tweede helft zorgde België voor meer gevaar en waren Eden Hazard en invaller Dries Mertens al dicht bij een tweede treffer, maar daarvoor moesten de Rode Duivels wachten tot de 68ste minuut. Op aangeven van Nacer Chadli, ploeggenoot van Tadic bij Twente, zorgde De Bruyne voor 0-2 in Belgrado.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Courtois moest nog wel redding brengen op een schot van Marko Scepovic, maar aan de andere kant liet De Bruyne na zijn tweede van de avond te maken. In blessuretijd bepaalde de voor De Bruyne ingevallen Kevin Mirallas de eindstand op 0-3, waardoor België drie punten mee naar huis neemt. Daardoor is het na drie wedstrijden koploper in Groep A; met zeven punten wordt de koppositie gedeeld met Kroatië.

Macedonië - Kroatië 1-2Op bezoek bij Macedonië kwam Kroatië na ruim een kwartier verrassend op achterstand door een treffer van Agim Ibraimi, maar Vedran Corluka zorgde in de 33ste minuut voor opluchting door voor de gelijkmaker te zorgen. Na een uur volgde Ivan Rakitic zijn voorbeeld; de middenvelder van Sevilla bepaalde de eindstand op 1-2. Kroatië blijft daardoor medekoploper in Groep A.

Wales - Schotland 2-1Gareth Bale behoedde Wales voor een nieuwe deceptie. De speler van Tottenham Hotspur nam in minuut 81 vanaf elf meter de gelijkmaker voor zijn rekening en schonk zijn land in de slotminuut zelfs een zege. De Schotten waren door een treffer van James Morrison in de eerste helft op voorsprong gekomen. Wales behaalde door de winst de eerste punten, de Schotten blijven steken op twee. Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers op weg naar het WK in 2014 kun je terecht op WK-kwalificatie Europa. Foto: VI Images