Griekenland houdt ook Spanje in bedwang

Het was hangen en wurgen, maar het is de Grieken wel gelukt. Griekenland verraste voor het tweede duel op rij. Na eerst gastland Portugal te hebben verslagen, hield de ploeg van bondscoach Otto Rehhagel woensdag Spanje in bedwang: 1-1.

Griekenland houdt ook Spanje in bedwang

Dankzij het zwaarbevochten gelijkspel is Griekenland dicht bij een plaats in de kwartfinale. Met Spanje delen de Grieken de koppositie met vier punten. Komend weekeinde wacht een cruciale ontmoeting met Rusland, terwijl Spanje Portugal van zich af moet zien te houden.

Het betere Spanje mocht zich het meest beklagen over de puntendeling, die tot stand kwam tijdens een zeer onderhoudend duel. De Grieken namen een afwachtende houding in en lieten de Spanjaarden het spel maken. Het leverde een open wedstrijd op nadat Fernando Morientes Spanje in de 28ste minuut op voorsprong had gebracht.

Die voorsprong kwam tot stand na een blunder in de Griekse afweer. Michalis Kapsis dacht simpel de bal terug te spelen op doelman Antonis Nikopolidis, maar had niet in de gaten dat Raúl attent was. De Madrileense aanvoerder pikte de bal op en hakte de bal op zijn aanstormde ploegmaat Morientes, die zich via een fraaie schijnbeweging alle ruimte schiep om doeltreffend uit te halen: 1-0.

Spanje controleerde vervolgens het duel, zocht de aanval, maar moest af en toe beducht zijn op een Griekse tegenstoot, die veelal werd ingeleid door Theodoros Zagorakis. De Griekse aanvoerder haalde enkele keren gevaarlijk uit, maar doelman Iker Casillas kon hij niet passeren.

De Spanjaarden kregen de betere kansen. Invaller Joaquin dolde haast voortdurend Panagiotis Fyssas (foto onder) op de linkerflank en verzond enkele knappe voorzetten, maar twee keer verzuimde een geheel vrijstaande Raúl om het verschil naar twee te tillen.

Dat kwam zijn land duur te staan. Halverwege de tweede helft verstuurde Vassilis Tsiartas een prachtige pass op Angelos Charisteas (foto), die vanaf zeven meter Casillas passeerde met een diagonale schuiver. De gelijkmaker leidde een Spaans slotoffensief in, maar ondanks enkele kansen voor Joaquin en Iván Helguera hield de ploeg van Rehhagel wilskrachtig stand.

Bekijk hier al onze video's