Giroud en Griezmann maken het verschil in Luxemburg

Frankrijk heeft zaterdag in en tegen Luxemburg een moeizame zege geboekt (1-3). Olivier Giroud en Antoine Griezmann maakten het verschil voor de koploper van Oranjes groep in de WK-kwalificatie.

Een tweede zege op buurland Frankrijk sinds de primeur van 8 februari 1914 was Luxemburg zaterdag niet gegeven. Maar in het groothertogdom hadden Les Bleus het knap lastig om de vierde zege op rij in de WK-kwalificatie te boeken.

In de 28ste minuut kwam Frankrijk op voorsprong via Olivier Giroud, die uit een voorzet van Djibril Sidibé van dichtbij de score opende. Ralph Schon, die na 21 minuten de plaats onder de lat overnam van de geblesseerde Anthony Moris, was kansloos.

Maar de formatie van bondscoach Didier Deschamps kon zes minuten later opnieuw beginnen. Na een overtreding van Blaise Matuidi op Daniel Da Mota mocht Aurélien Joachim vanaf de strafschopstip aanleggen voor de gelijkmaker van Luxemburg. De voormalige spits van Willem II en RKC Waalwijk faalde niet: 1-1.

Het Franse antwoord liet niet lang op zich wachten, waarbij het de hulp kreeg van Da Mota. Zijn overtreding op Sibidé was in de ogen van arbiter Andris Treimanis voldoende voor de tweede strafschop van de avond. Griezmann ontfermde zich met succes over de klus.

In de 77ste minuut deelde Frankrijk de genadeklap uit aan het moedige Luxemburg, dat na de 1-3 van Giroud de handdoek gooide. De derde Franse treffer van de avond was ook het signaal voor Deschamps om Kylian Mbappé te laten debuteren. De achttienjarige aanvaller van AS Monaco was koud in het veld dicht bij een doelpunt. Dat bleef Luxemburg bespaard.

Dankzij de zege handhaafde Frankrijk zich als koploper van Groep A. Les Bleus hebben drie punten voorsprong op Zweden, vier op Bulgarije en zes op Nederland.

Luxemburg 5-1 (6-10)

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De best acht nummers twee spelen play-offs.