Zweden legt dankzij blunders Wit-Rusland druk op Oranje

In de strijd om een WK-ticket heeft Zweden de tweede plaats in Groep A overgenomen van Nederland. Wit-Rusland groef zijn eigen graf in Solna (4-0).

Wit-Rusland, dat in de eerste vier duels twee punten had vergaard, had met de opstelling de intenties duidelijk gemaakt. Bondscoach Igor Kriushenko legde in Solna met vijf verdedigers en vier middenvelders de nadruk op het voorkomen van doelpunten.

Maar Zweden had geen problemen de versterkte maar ook kwetsbare Wit-Russische defensie te kraken. In de achttiende minuut brak Emil Forsberg de ban uit een strafschop, die was toegekend nadat Igor Shitov Marcus Berg had vastgehouden. De treffer was het tastbare resultaat van een sterke openingsfase, waarin Forsberg, Berg en Jimmy Durmaz hun kansen hadden gekregen.

Ook na de openingstreffer kreeg Zweden de beste mogelijkheden de wedstrijd al voor rust te beslissen. Zo raakte Durmaz de paal uit een vrije trap. Berg, die met Panathinaikos dit seizoen op dreef is getuige zijn achttien competitietreffers, moest vrij voor Andrei Gorbunov zijn meerdere erkennen in de doelman.

Van een heldenrol van de Wit-Russische goalie was binnen een kwartier na rust niets meer over. Hij liet een schot van Forsberg kinderlijk door zijn handen glippen. Met zijn gruwelijke blunder hielp Gorbunov Zweden verder in het zadel.

In 57ste minuut ging de doelman opnieuw pijnlijk in de fout na een gekraakte voorzet van Ludwig Augustinsson. Berg profiteerde met het hoofd van het compleet mistasten, al was de vraag of de bal daadwerkelijk de doellijn volledig was gepasseerd toen Egor Filipenko zijn blunderende doelman te hulp schoot.

Isaac Thelin, die Ola Toivonen had afgelost, vergrootte de Zweedse vreugde met zijn tweede interlandgoal voor de 4-0. Door het overtuigende Zweedse succes tegen Wit-Rusland is de druk op Oranje vergroot om in Bulgarije een goed resultaat te boeken als antwoord op de Zweedse overwinning. De Scandinaviërs zijn geklommen naar de tweede plaats achter Frankrijk, dat zaterdagavond tegen Luxemburg speelt.

Luxemburg 4-1 (5-9)

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De best acht nummers twee spelen play-offs.