Giggs en Bale hopen op 'magische atmosfeer' tegen Hongarije

Reacties

Gareth Bale kan zich met Wales dinsdag verzekeren van deelname aan het EK 2020. De aanvaller was in 2016 aanjager van de ploeg die vriend en vijand verraste en weet wat er nodig is om zich ook nu te kwalificeren met Wales. Voor bondscoach Ryan Giggs kan het zijn eerste eindronde worden.

Giggs en Bale hopen op 'magische atmosfeer' tegen Hongarije
© Pro Shots
Wales
Wales
2 - 0
Hongarije
Hongarije

In aanloop naar het duel met de Hongaren ging het op het perspraatje uiteraard over die zomer van 2016, toen Bale met Wales tot de halve finale reikte op het EK in Frankrijk. De inmiddels dertigjarige aanvaller is nog altijd de absolute sterspeler van de Welshmen en probeert vanuit die rol jongere teamgenoten als Daniel James (22) en Harry Wilson (22) te helpen.

'Het is nu cruciaal om rustig te blijven en ook op spannende momenten het hoofd te blijven gebruiken', zegt de speler van Real Madrid in gesprek met Sky Sports. 'Geduldig zijn en blijven zal vanavond de sleutel tot succes zijn. We weten dat Hongarije graag op het randje speelt, maar in dat spel moeten wij niet meegaan', vindt Bale.

Bale, met 33 doelpunten topscorer van Wales, denkt het thuisvoordeel weleens doorslaggevend kan zijn. 'Als het publiek erachter gaat staan, kunnen hier vanavond mooie dingen gebeuren. Zeker wanneer wij dat als team weten aan te wakkeren.'

De EK-deelname van 2016 was Wales' eerste. De euforie die bij die ervaring kwam kijken staat het publiek nog vers op het netvlies, denkt de Welshman. 'Dat was iets wat nog nooit gelukt was en daarom enorm bijzonder. Maar het missen van het WK 2018 zorgde wel voor een enorme kater. Dat gevoel willen we in de kleedkamer niet nog een keer meemaken en zorgt voor een extra stimulans.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Mocht Wales zich dinsdag kwalificeren, dan zal het ook voor bondscoach Ryan Giggs een bijzonder moment worden. De oud-speler van Manchester United speelde 64 interlands, maar plaatste zich nimmer voor een eindronde. Begin 2018 nam Giggs het stokje over van Chris Coleman, die opstapte nadat Wales deelname voor het WK onder zijn leiding was misgelopen.

'Ik denk dat we er goed voorstaan', vertelde Giggs aan Britste media voorafgaand aan het treffen met Hongarije. Wales staat derde in Groep E, maar gaat bij winst over Hongarije heen, dat op dit moment een punt meer heeft. Hij vond het niet gepast teveel aandacht te besteden aan het gegeven dat hij eindelijk eens actief kan zijn op een eindronde. 'Want daar gaat het niet om. Het gaat niet om Ryan Giggs, maar om het hele land.'

Liever refereert de bondscoach aan het magische jaar 2016, toen heel Wales wekenlang meeleefde met de nationale ploeg. 'Het was fantastisch. Iedereen die erbij betrokken was zal dat erkennen en ik denk dat we moeten proberen wederom zo'n atmosfeer te creëren. Het gaat vanavond niet om individuen. Als speler kon ik daar nog op terugvallen, maar als manager draait het om het geheel. De ouderen weten wat het is om een EK mee te maken en de jonge garde moet in dat gevoel worden meegenomen. Als dat lukt, weet ik zeker dat het lukt ons te kwalificeren.'

Goed nieuws voor Giggs en Wales is dat Aaron Ramsey fit genoeg is om te kunnen spelen. Afgelopen zaterdag maakte hij zijn eerste speelminuten in de EK-kwalificatie. Overigens hoeft de verliezer van het duel van dinsdagavond EK-deelname nog niet uit het hoofd te zetten. Voor zowel Wales als Hongarije is er een ontsnappingsroute uitgestippeld, want in maart kan via de Nations League alsnog kwalificatie worden afgedwongen.

EK-kwalificatie

Stand Groep E EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Kroatië
8
5
2
1
17-7
+10
17
2
Wales
8
4
2
2
10-6
+4
14
3
Slowakije
8
4
1
3
13-11
+2
13
4
Hongarije
8
4
0
4
8-11
-3
12
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Wales
Meer over Wales
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Meer G. Bale
Meer over G. Bale
Meer R. Giggs
Meer over R. Giggs
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.