Gevangenisstraf dreigt voor voormalig Roda-directeur

Reacties

Bij de rechtbank van Den Bosch is dinsdag zes maanden gevangenisstraf geëist tegen Ton Caanen. De Limburger staat terecht voor hypotheekfraude en belastingontduiking.

Gevangenisstraf dreigt voor voormalig Roda-directeur
© Pro Shots

De 55-jarige Caanen kende, na een zwerftocht over de wereld als voetbaltrainer, tussen oktober 2015 en mei 2017 een weinig succesvolle periode als technisch directeur van Roda JC. Hij joeg veel medewerkers tegen zich in het harnas, botste openlijk met trainer Darije Kalezic en verbraste een hoop geld met miskopen.

Geen strafbare feiten. In dezelfde periode zou hij die wél hebben gepleegd om in aanmerking te kunnen komen voor een hypotheek van 800 duizend euro. Caanen had zijn zinnen gezet op een villa in Spaubeek. Om die te kunnen kopen, zou hij met onder meer de hulp van twee andere bestuurders van Roda JC tot oplichting zijn overgaan.

Wim Collard, destijds algemeen directeur van de Kerkraadse club, zou opdracht hebben gegeven tot het vervaardigen van een vervalste loonstrook (het maandsalaris van Caanen werd fictief verhoogd van 7000 naar 12000 euro) en een werkgeversverklaring waarin een jaarsalaris van 144 duizend euro stond opgenomen, terwijl de td in werkelijkheid voor 84 duizend euro in de boeken stond.

Caanen zou ook hulp hebben gekregen van projectontwikkelaar Hessel Meijer, de Roda-commissaris die later nog even als algemeen directeur van de club fungeerde. Meijer zou gefingeerde gegevens hebben verstrekt om zijn directeur een hogere hypotheek te bezorgen. Caanen claimde naast zijn werk bij Roda een baan te hebben bij Wyckerveste, het bedrijf van Meijer, en schermde daartoe met een werkgeversverklaring en een loonstrook.

Justitie heeft geen bewijs kunnen vinden dat daadwerkelijk sprake was van een dienstverband. Bovendien zou Meijer in december 2015 de bankrekening van Caanen kunstmatig hebben verhoogd met het overmaken van 100 duizend euro, een bedrag dat de volgende dag alweer werd teruggestort. Zowel Meijer als Collard kan zich opmaken voor een werkstraf, als het aan de Officier van Justitie ligt: 240 uur voor Meijer, 200 uur voor Collard.

Caanens periode bij Roda JC eindigde nadat de technisch directeur in het voorjaar van 2017, terwijl zijn club tegen degradatie vocht, zonder toestemming van zijn collega’s naar Colombia was vertrokken. Hij beweerde dat hij op scoutingsmissie was gestuurd door Alexei Korotaev, de investeerder die hij warm had gemaakt voor Roda JC.

Korotaev zat op dat moment in Dubai in de gevangenis op verdenking van fraude. Caanen werd op non-actief gezet. Ontslagen werd hij pas maanden later, nadat onder meer adviseur en oud-trainer Huub Stevens daarop had aangedrongen. Caanen trok verder naar het Slowaakse FK Senica, waar hij twee jaar werkte, als trainer en later algemeen directeur. Sindsdien bleef hij actief in het voetbal met een eigen consultancybureau.

Caanen, die ook wordt verdacht voor het ontduiken van 130 duizend euro belastinggeld, moet nu vrezen voor zes maanden cel. De uitspraak van de rechter staat gepland voor 17 januari.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.