Getafe frustreert Ajax weer: comeback zit er na rampstart niet in

Reacties

Ajax is er donderdag niet in geslaagd om zich te ontdoen van Getafe. Na de rampzalige heenwedstrijd was ook de start van de return dramatisch, twee zaken die de Amsterdammers niet meer konden rechtzetten. En dus gaat niet Ajax, maar de wederom voor frustratie zorgende Spaanse ploeg door naar de achtste finale van de Europa League.

Getafe frustreert Ajax weer: comeback zit er na rampstart niet in
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Getafe
Getafe

Na de zwaar frustrerende heenwedstrijd in Spanje (2-0 nederlaag) wist Ajax dat het donderdagavond een huzarenstukje moest uithalen om de achtste finale te bereiken. En dat in de wetenschap dat er van de laatste zeven thuisduels in een Europees hoofdtoernooi slechts één werd gewonnen. In de groepsfase van de Champions League wonnen de Amsterdammers eerder dit seizoen met 3-0 van Lille, maar ze verloren ook van Chelsea en Valencia (tweemaal 0-1). Vorig seizoen wist Ajax achtereenvolgens al niet te winnen van Bayern München (3-3), Real Madrid (1-2), Juventus (1-1) en Tottenham Hotspur (2-3).

Hoewel Getafe op dit moment knap de nummer vijf van Spanje is, past de ploeg qua statuur toch bepaald niet in dat rijtje recente tegenstanders. Ajax had desondanks gewaarschuwd moeten zijn na de heenwedstrijd, waarin Getafe zich een ronduit bloedirritante tegenstander toonde, maar de Amsterdammers zelf toch zeker ook dramatisch speelden. Die waarschuwing bleek in de openingsfase niet helemaal te zijn aangekomen.

Na een ingooi en een daaropvolgende voorzet van de veelbesproken Deyverson liet Lisandro Martínez zich namelijk aftroeven door Jaime Mata, die van dichtbij de 0-1 achter Andre Onana schoot. Dat was een volgende domper voor het toch al zo geplaagde Ajax, dat het donderdag moest doen zonder Nicolás Tagliafico (geschorst), Hakim Ziyech, David Neres, Noussair Mazraoui (allen geblesseerd) en Quincy Promes (niet fit genoeg voor een basisplaats).

Scorende debutant
Mede door al die absenties koos trainer Erik ten Hag voor een jonge basisploeg, met (naast Perr Schuurs, Carel Eiting en Ryan Gravenberch) de Braziliaanse aanvaller Danilo als meest opvallende nieuwkomer. Het twintigjarige talent dat afgelopen weekend op bezoek bij Heracles Almelo als invaller al debuteerde, luisterde zijn basisdebuut in de tiende minuut direct op met een goal. Donny van de Beek werkte zich in de zestien knap voorbij zijn tegenstander en gaf de bal laag voor, waarna Danilo de bal bij de tweede paal simpel in het lege doel kon tikken.

Het restant van de eerste helft (waarin Ajax een stuk beter voor de dag kwam dan in de laatste weken) voltrok zich in een voorspelbaar scenario. Getafe deed er alles aan om Ajax het voetballen onmogelijk te maken en begon al vroeg met tijdrekken, tot grote irritatie van alles en iedereen in de Johan Cruijff Arena. Het leverde de Spanjaarden nog voor rust al vier gele kaarten op. Ook buiten de lijnen vielen er trouwens twee kaarten: Ten Hag en Getafe-trainer José Bordalás kregen allebei geel na een opstootje. Nog los van al het theater was Getafe voor rust overigens ook 'gewoon' twee keer het dichtst bij een goal: Mata kopte uit een corner tegen de onderkant van de lat en Deyverson raakte de binnenkant van de paal.

Het opstootje waarvoor beide trainers geel kregen.
© Pro Shots
Het opstootje waarvoor beide trainers geel kregen.

Halverwege besloot Ten Hag alsnog om Promes te brengen voor doelpuntenmaker Danilo, die direct na het rustsignaal overigens opzien baarde door alvast zijn shirtje te ruilen met zijn landgenoot en persona non grata Deyverson. Met die nieuwe aanvallende impuls moest Ajax op jacht naar drie doelpunten, maar de grootste kans was lange tijd aan de andere kant van het veld. Na een missertje van Daley Blind kon Masta ervandoor, maar hij treuzelde te lang.

Net toen alles en iedereen in de Arena leek te denken dat een comeback niet meer mogelijk was, vooral omdat Ajax niet verder was gekomen dan een vrij ongevaarlijke kopbal van Dusan Tadic, viel de 2-1. Een indraaiende vrije trap van Eiting vanaf de rechterkant van het veld werd door Getafe-verdediger Mathiás Olivera ongelukkig in zijn eigen doel gekopt. Daarmee was de hoop helemaal terug bij het thuispubliek, dat opgelucht ademhaalde toen ook Nemanja Maksimovic namens de Spanjaarden de binnenkant van de paal raakte en een Getafe-goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

De 2-1 bleek echter niet de aanzet tot een sensationele comeback, want de mannen van Ten Hag wisten nauwelijks nog gevaar te stichten. Getafe bleef het eigen spelletje spelen en liet Ajax niet dichterbij komen, ook niet na de entree van stormram Klaas Jan Huntelaar. Daardoor is de ploeg die vorig seizoen nog tot de beste vier van de Champions League reikte, dit seizoen niet verder gekomen dan de laatste 32 van de Europa League. Voor Ajax rest nu nog de competitie (waarin het koploper is) en het toernooi om de TOTO KNVB-beker (waarin FC Utrecht in de halve finale de tegenstander is).

'Alleen Carel Eiting had rust aan de bal bij Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.