Onherkenbaar Ajax loopt met bedroevend optreden in Getafe-val

Reacties

Ajax is pijnlijk onderuitgegaan bij de eerste wedstrijd tegen Getafe in de knock-outfase van de Europa League. Het team van Erik ten Hag creëerde op Spaanse bodem amper kansen en staat bij de return zonder uitdoelpunt voor een loodzware opgave.

Onherkenbaar Ajax loopt met bedroevend optreden in Getafe-val
© Pro Shots
Getafe
Getafe
2 - 0
Ajax
Ajax

Over Getafe was vooraf veel gezegd en geschreven. De status van het gemeenste team van Spanje werd donderdagavond zeker waargemaakt, maar de nummer drie van La Liga bewees ook andermaal defensief de zaken heel goed op orde te hebben. Ajax probeerde het de Spanjaarden moeilijk te maken met Hakim Ziyech in de rol van nummer 10, Dusan Tadic vanaf rechts, Ryan Babel op links en Lassina Traoré in de punt van de aanval. Net als Ziyech was Daley Blind fit genoeg bevonden om aan de aftrap te verschijnen. Bij zijn eerste basisplaats sinds zijn rentree na de ontstoken hartspier vormde hij een koppel met Edson Álvarez. Het duo werd in de eerste helft vaak getest.

Dat Andre Onana met een schorsing ontbrak was in de openingsfase vooral te merken bij balbezit van Ajax. Stand-in Bruno Varela was in de opbouw met zijn risicovolle passes een bron van onrust. Het liep tot opluchting van de bezoekers een paar keer met een sisser af. Getafe was de gevaarlijkste ploeg, onder anderen via Marc Cucurella. Uit een voorzet van de linkermiddenvelder verprutste Jaime Mata in kansrijke positie zijn kopbal. Dat was in de 29ste minuut, toen de schotverhouding vier versus nul was in het voordeel van Getafe.

Ajax slaagde er maar niet in de Spanjaarden in de problemen te brengen en was enorm slordig in balbezit. Zo leidde een fout van Ziyech tot een grote kans voor Nemanja Maksimovic, waarbij Varela wel goed ingreep. In de 38ste minuut was de Ajax-goalie echter kansloos bij een ingestudeerde vrije trap. Mathias Olivera gaf de bal laag voor en Deyverson werkte af: 1-0. De voorsprong was absoluut verdiend, hoe pijnlijk ook voor Ajax.

Het theater van de gefrustreerde Ryan Babel (zie hieronder).
© Pro Shots
Het theater van de gefrustreerde Ryan Babel (zie hieronder).

De frustratie bij de Amsterdammers nam toe toen het in de tweede helft ook maar niet wilde lukken gevaarlijk te worden. Bovendien daagden de spelers van Getafe zoals verwacht de Ajacieden gretig uit. Nicolás Tagliafico liet zich verleiden tot een overtreding en moet door de daaropvolgende gele kaart de return missen. Babel verloor even later ook zijn zelfbeheersing en kreeg geel, waarna hij uit pure frustratie het gerol van tegenstander Allan Nyom nabootste.

Ten Hag probeerde halverwege de tweede helft voor impulsen te zorgen met twee wissels. Perr Schuurs moest als vervanger van Álvarez, die al geel had, voor een betere opbouw zorgen en Klaas Jan Huntelaar loste als spits Traoré af. Maar ook Huntelaar werd amper gevonden. Het aanvalsspel van Ajax was onherkenbaar slordig. Na 75 minuten had de Eredivisie-koploper nog geen enkele doelpoging laten noteren.

Het slotoffensief van Ajax leidde eindelijk tot mogelijkheden. Babel kwam net niet tot een goede doelpoging en Donny van de Beek werd de pas afgesneden door Djené Dakonam. Huntelaar schoot bij de laatste kans, en pas de tweede doelpoging, voorlangs. Ajax benutte de enkele kansjes niet en zag de schade in de absolute slotfase alleen maar toenemen. Bij een uitbraak van Getafe was Varela kansloos bij een van richting veranderd schot van invaller Kenedy: 2-0.

Er kwam een einde aan een ijzersterke reeks van veertien Europese uitduels op rij zonder nederlaag. Ajax maakte ook geen aanspraak op meer en heeft een week om een plan te vinden waarmee Getafe in de Johan Cruijff Arena wel pijn kan worden gedaan. Dat zal moeten gebeuren zonder Tagliafico.

'Ajax heeft zich ook een beetje laten irriteren en intimideren'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.