Gemaskerde Dzeko nadert magische grens, schiettent bij Atalanta

AS Roma is zondag naar de vijfde plaats geklommen op de ranglijst in de Serie A. Op eigen veld rekende de ploeg van Paulo Fonseca verdiend af met AC Milan.

AS Roma
AS Roma
2 - 1
AC Milan
AC Milan

Zonder de geschorste Justin Kluivert - hij pakte vorige week een rode kaart tegen Sampdoria - en een grote groep geblesseerde spelers had Roma het in de eerste fase lastig met Milan. Rafael Leão schoot rakelings naast en Lucas Paqueta had de pech dat hij in buitenspelpositie scoorde, iets wat de arbitrage niet was ontgaan.

De eerste serieuze mogelijkheid voor de thuisclub leverde een doelpunt op. Gianluigi Donnarumma bracht redding op een mooi schot van Nicolò Zaniolo, maar uit de hoekschop die volgde kwam de bal via Gianluca Mancini tot bij Edin Dzeko, die nota bene met zijn masker op (dat hij droeg door een dubbele jukbeenbreuk tegen Cagliari) vogelvrij binnen kopte.

De Bosniër tekende voor zijn 92ste doelpunt in het shirt van Roma en kwam zo weer een stap dichter bij de magische grens van 100 treffers, een mijlpaal die slechts zes spelers vóór hem bereikten (zie tabel onder). Roma kreeg ook de kans om er voor rust een tweede treffer bij te maken, maar Javier Pastore stuitte daarbij op Donnarumma.

Abel Balbo 1993-2002 87

Tien minuten onderweg in de tweede helft kwam AC Milan terug tot 1-1. Na een voorzet van de rechterkant kreeg Theo Hernández de tijd om de bal aan te nemen, waarna hij via een Romeins been raak schoot. Lang duurde de pret niet voor de Rossoneri, want amper vier minuten later nam Roma de leiding weer in handen.

Defensief geknoei stond aan de basis van de 2-1. Eerst gaf Davide Calabria de bal weg aan Dzeko, wiens vervolgpass niet eens goed was. Mateo Musacchio schoof 'm echter zo in de voeten bij Zaniolo, die koel bleef en de hoek vond. Mancini liet daarna nog een dot van een kans liggen om met het hoofd een derde doelpunt aan te tekenen, maar Calabria miste in blessuretijd ook de mogelijkheid op de 2-2.

Atalanta Bergamo
7 - 1
Udinese
Udinese

Eerder op de dag zette Atalanta een geweldige uitslag neer in de ontmoeting met Udinese, dat nog wel zo goed begon in Bergamo. Stefano Okaka strafte een moment van onachtzaamheid van Simon Kjaer af en schoot in de twaalfde minuut raak (0-1), maar het was meteen het laatste streepje zonneschijn voor Udinese. Josip Ilicic schoot op aangeven van Marten de Roon al gauw de gelijkmaker op het bord en daarna kon Nicholas Opoku gaan douchen voor een overtreding die hem een tweede gele kaart opleverde.

Luis Muriel benutte de bijbehorende strafschop (2-1) en zag hoe Ilicic nog voor rust Atalanta's derde maakte. In de tweede helft ging het vervolgens hard. Luis Muriel poeierde op aangeven van Alejandro Gomez raak, Marko Pasalic rondde een mooie aanval af met de 5-1 en daarna leverde een onbesuisde charge van Samir de tegenstander weer een penalty op. Luis Muriel voltooide vanaf de stip zijn hattrick, waarna Amad Traoré het slotakkoord bepaalde met een schuiver in de hoek. Hans Hateboer speelde van begin tot eind mee.

Atalanta heeft na negen speelronden al 28 doelpunten gemaakt, een record in het driepuntentijdperk in de Serie A. De laatste ploeg die er ook in slaagde om in dit stadium van de competitie al zoveel te hebben gescoord was AC Milan in het seizoen 1992/93. De Milanezen hadden er toen zelfs nog eentje meer gemaakt.