Geen Ziyech, wél opluchting: Chelsea worstelt zich naar derbyzege

Na twee opeenvolgende Premier League-nederlagen heeft het nog altijd Hakim Ziyech-loze Chelsea eindelijk weer eens de volle buit gepakt. Makkelijk ging dat niet, hoewel de eindstand anders doet vermoeden.

Chelsea
Chelsea
3 - 0
West Ham United

Van de eerste elf competitiewedstrijden van dit seizoen verloor Chelsea er slechts eentje (0-2 tegen Liverpool, in de tweede speelronde), maar de laatste twee duels voor het treffen met West Ham gingen plotseling allebei verloren. Op bezoek bij Everton (1-0) en Wolverhampton Wanderers (2-1) gingen The Blues onderuit. Gemene deler in die twee wedstrijden: de ploeg van manager Frank Lampard moest het daarin doen zonder Ziyech, die tijdens de 3-1 zege tegen Leeds United gebleseerd uitviel.

Ook maandagavond was de spelmaker er nog niet bij, hoewel hij wel weer meetraint, maar zonder hem wist Chelsea wél weer eens te winnen. Het leek op Stamford Bridge een eenvoudige avond te worden, want de thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong. Nadat de 0-1 van Declan Rice werd afgekeurd (bij een slim en snel genomen vrije trap stond hij buitenspel) zette Thiago Silva zijn ploeg met een machtige kopstoot uit een corner op voorsprong.

Bevrijdende goal
Dat had voor rust en vertrouwen moeten zorgen bij het worstelende Chelsea, maar het tegendeel was het geval. Op slag van rust kreeg de ploeg nog wel dé kans op de 2-0, toen Christian Pulisic de bal op de counter meegaf aan Timo Werner, maar de Duitser faalde. Verder kwam Chelsea niet, het zag zelfs hoe de bezoekers langzaam maar zeker meer en meer aandrongen. Zo werd een goal van Jarrod Bowen afgekeurd wegens een overtreding.

Een klein kwartier voor tijd, toen West Ham langzaam maar zeker de duimschroeven leek te gaan aandraaien, viel plotseling de 2-0. Werner gaf de bal strak en laag voor (of probeerde hij op goal te schieten?) en zag hoe Tammy Abraham de bal heel licht het laatste zetje gaf. Dat bleek een bevrijdende goal, want een minuut later werd het 3-0. Na een voorzet van Mount redde West Ham-keeper Lukasz Fabianski nog op een kopbal van Pulisic, maar de rebound was een prooi voor Abraham. Dat was het slotakkoord.