Gedurfde keuze voor piepjong talent helpt Rutten aan eerste opsteker

Fred Rutten heeft zijn eerste succes als trainer van Anderlecht geboekt. De worstelende grootmacht won zondagavond thuis van AS Eupen, waarbij er een hoofdrol was weggelegd voor het piepjonge talent Yari Verschaeren, die de kans kreeg van Rutten. Club Brugge deed eerder op de dag eveneens goede zaken.

Anderlecht
Anderlecht
2 - 1
AS Eupen
AS Eupen

Rutten nam het stokje bij het ploeterende Paars-Wit in de winterstop over van de ontslagen Hein Vanhaezebrouck, maar ging bij zijn debuut vorige week pijnlijk onderuit. Op bezoek bij middenmoter AA Gent werd met 1-0 verloren, maar zondag volgde eerherstel. Tegen het AS Eupen van voormalig Real Madrid- en Chelsea-middenvelder Claude Makélélé vocht de ploeg van Rutten zich naar de winst.

Anderlecht ging met een achterstand de rust in, nadat Eupen-middenvelder Mamadou Fall geheel ongehinderd kon oprukken en de 0-1 kon binnenschieten. De betere en meeste kansen waren desondanks voor de ploeg van Rutten geweest, maar een doelpunt viel pas vijf minuten na de pauze. Na een soepele aanval trok Verschaeren vanaf links naar binnen, waarna hij de bal met rechts in de verre hoek schoot. De pas zeventienjarige middenvelder kreeg van Rutten zijn eerste basisplek en luisterde die vuurdoop dus op met zijn eerste profdoelpunt.

Die gelijkmaker bracht Anderlecht helemaal terug in het zadel, wat een kwartier later resulteerde in de winnende goal. Weer was Verschaeren daarbij betrokken. Zijn inzet in de korte hoek werd nog gestopt door Eupen-keeper Hendrik Van Crombrugge, maar namens Anderlecht kon Ivan Obradovic de bal oppikken. Met zijn voorzet vond hij vervolgens spits Ivan Santini, die de 2-1 binnen kopte en daarmee Rutten zijn eerste opsteker bezorgde.

KV Oostende
KV Oostende
1 - 2
Club Brugge
Club Brugge

Eerder op de zondag kwam Club Brugge in Oostende met de schrik vrij. Na nauwelijks één minuut zorgde Jordi Vanlerberghe voor de 1-0 en die voorsprong bleef zo'n vijftig minuten op het bord staan, ondanks een groot overwicht voor de bezoekers. Club had in de tweede helft uiteindelijk twee strafschoppen nodig om de winst te pakken: Hans Vanaken en Wesley faalden kort na elkaar niet vanaf elf meter. Na die tweede rake pingel viel Richairo Zivkovic in bij de thuisploeg, maar hij kon het tij niet keren.

In een hectische slotfase kreeg voormalig Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba zijn tweede gele kaart, maar Club trok de driepunter over de streep. De ploeg van basisklanten Stefano Denswil en Ruud Vormer profiteerde daarmee volop van de misstap van RC Genk: de koploper verloor zaterdagavond verrassend met 1-2 van laagvlieger Royal Excel Moeskroen. Nummer twee Club heeft nu nog zeven punten achterstand.