Gavi maakt blunder Morata goed en helpt Spanje naar EK

Reacties

Spanje heeft in Oslo de laatste stap gezet naar kwalificatie voor het EK. Gavi maakte het verschil, terwijl Álvaro Morata met een foute inschatting zijn eigen team een doelpunt ontnam. Erling Haaland kan rechtstreekse kwalificatie voor het EK vergeten na de nederlaag van zondagavond.

Gavi maakt blunder Morata goed en helpt Spanje naar EK
© Pro Shots
Noorwegen
Noorwegen
0 - 1
Spanje
Spanje

Spanje leek in de twintigste minuut de leiding te nemen in de zware uitwedstrijd tegen Noorwegen. De opgekomen Dani Carvajal gaf voor en de Noorse verdediger Stefan Strandberg had niet door dat doelman Orjan Nyland uit was gekomen. Strandberg deed een uiterste poging om de bal weg te werken en leek onbedoeld een eigen doelpunt te maken. De bal was de doellijn al bijna gepasseerd toen Morata het laatste zetje gaf. De Spaanse spits was zich er niet van bewust dat hij dat deed vanuit buitenspelpositie. Omdat het balcontact van Strandberg geen bewuste actie was, was er geen sprake van een nieuwe spelsituatie. De goal werd dus afgekeurd.

De kolderieke fout van Morata had geen dure gevolgen. In de 49ste minuut kwam Spanje alsnog op voorsprong. Bij een klutssituatie in het Noorse strafschopgebied belandde de bal voor de voeten van Gavi. De negentienjarige aanvallende middenvelder maakte in wat alweer zijn 25ste interland was zijn vijfde doelpunt voor de nationale ploeg: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met Martin Ødegaard en Erling Haaland als de twee bronnen van hoop probeerde Noorwegen een slotoffensief op gang te brengen. Dat lukte amper door de Spaanse dominantie met veel balbezit. Bondscoach Luis de la Fuente wisselde defensief en zag zijn team de voorsprong over de streep trekken. Drie dagen na de belangrijke zege op Schotland werd kwalificatie voor het EK daarmee een feit voor Spanje. De Schotten zijn nu ook zeker van deelname aan het toernooi in Duitsland. Voor Noorwegen rest niets anders dan hopen dat de ontsnappingsroute via de Nations League een ticket voor het EK oplevert. Over die route is nog weinig duidelijk in deze fase van de EK-kwalificatiereeks.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep A EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
8
7
0
1
25-5
+20
21
2
Schotland
8
5
2
1
17-8
+9
17
3
Noorwegen
8
3
2
3
14-12
+2
11
4
Georgië
8
2
2
4
12-18
-6
8
5
Cyprus
8
0
0
8
3-28
-25
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Spanje
Meer over Spanje
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.