Frenkie de Jong opnieuw lichtpunt bij inspiratieloos Barcelona

Reacties

Barcelona heeft dit seizoen nog niet in veel wedstrijden weten te overtuigen en maakte ook zaterdagmiddag in de uitwedstrijd bij hekkensluiter Leganés een zwakke indruk. Frenkie de Jong onttrok zich volgens de grootste Spaanse sportkranten aan de Catalaanse malaise.

Frenkie de Jong opnieuw lichtpunt bij inspiratieloos Barcelona
© Pro Shots
Leganés
Leganés
1 - 2
Barcelona
Barcelona

De Jong is bij Barcelona wekelijks zeker van een basisplaats en vormde tegen Leganés samen met Sergio Busquets een defensief blok op het aanvallend ingestelde middenveld. Voorin stonden Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Lionel Messi én Luis Suárez, maar de drie eerstgenoemde kanonnen kwamen nauwelijks in het stuk voor. Messi had nog wel een assist op Suárez in huis, voordat Arturo Vidal met enig fortuin de winnende maakte: 1-2.

Op het moment dat Vidal scoorde, zat De Jong al op de bank. Hij werd ruim twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald, omdat Valverde bij een 1-1 tussenstand met Ansu Fati nog een extra aanvaller wilde brengen. De coach wilde De Jong volgens AS bovendien wat rust geven voor de aankomende Champions League-wedstrijd tegen Borussia Dortmund, komende woensdag in Camp Nou. Na dit duel wacht de competitietopper tegen Atlético Madrid.

AS was al vaker onder de indruk van De Jong en is ook nu weer lyrisch over de Nederlander. 'De beste speler van het veld', schrijft de sportkrant bij de spelersbeoordelingen. 'Hij liet het zien in alle aspecten van de wedstrijd, defensief én offensief. Zijn vermogen om te controleren en de juiste passes te versturen is spectaculair. Valverde besloot hem naar de kant te halen omdat De Jong twee volledige wedstrijden heeft gespeeld bij het Nederlands elftal en hij hem vers nodig heeft voor de Champions League.'

Ook Marca zag De Jong als de beste speler bij Barcelona, gevolgd door invallers Vidal en Ivan Rakitic. 'Goed in de defensieve taken, maar hij had nauwelijks een aandeel in het creatieve gedeelte', bleef Marca wel kritisch. 'Hij vond nauwelijks openingen in de muur van Leganés.' Overigens had De Jong wel een assist op zijn naam kunnen krijgen, maar het schot van Messi was te zwak en werd simpel gekeerd.

Sport is ook van mening dat De Jong in aanvallend opzicht meer had kunnen doen. 'Hij was nauwelijks betrokken bij gevaarlijke momenten, ondanks zijn pogingen om zich aan te passen aan het nieuwe systeem van Valverde. De Jong bewoog goed tussen de linies, maar had weinig diepgang. Zijn kwaliteiten zorgen ervoor dat hij zich aan iedere wedstrijd kan aanpassen.' Sport noemt niet De Jong, maar Suárez en Vidal als beste Barcelona-spelers.

Reactie Valverde 
Valverde ging in zijn reactie na afloop niet in op individuele prestaties. Hij was vooral erg blij met de zege: 'Het is duidelijk dat dit geen grootse wedstrijd was van ons', zei de coach. 'Het was moeilijk om hier te spelen: we kwamen vroeg achter en Leganés zakte ver terug. Er was niet veel ruimte om te voetballen. We hadden ook moeite met de omstandigheden: de wind, het veld… maar dat zijn natuurlijk geen excuses.'

'Vorig seizoen verloren we in dit stadion', herinnerde Valverde zich. 'Leganés is een lastige tegenstander, ze maken het je moeilijk om te voetballen. Daar verdienen ze complimenten voor, want Leganés moet vechten voor iedere bal en ieder punt. Dit was een test voor ons: je moet dit soort wedstrijden gewoon winnen. Woensdag zal het een heel andere wedstrijd worden.'

LaLiga

Stand LaLiga 2019/2020

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Real Madrid
38
26
9
3
70-25
+45
87
2
Barcelona
38
25
7
6
86-38
+48
82
3
Atlético Madrid
38
18
16
4
51-27
+24
70
4
Sevilla
38
19
13
6
54-34
+20
70
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer F. de Jong
Meer over F. de Jong
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.