Vidal met verwarrende goal redder in nood voor zwoegend Barcelona

Barcelona is zaterdagmiddag bij het nietige Leganés ontsnapt aan een volgende misstap in een uitwedstrijd in La Liga. De ploeg van Ernesto Valverde kroop met een fortuinlijk doelpunt van Arturo Vidal door het oog van de naald.

Leganés
Leganés
1 - 2
Barcelona
Barcelona

Zo mocht Barcelona drie punten bijschrijven, maar het moet Valverde zorgen baren dat zijn ploeg zo veel moeite had met Leganés. De hekkensluiter van La Liga won voor zaterdag pas een van zijn eerste dertien wedstrijden en kreeg in die reeks 22 tegendoelpunten. Valverde koos voor zijn vier kanonnen voorin (Luis Suárez, Ousmane Dembélé, Lionel Messi én Antoine Griezmann), met Frenkie de Jong en Sergio Busquets als blok op het middenveld. Zo waren er voldoende voortekenen voor een Catalaanse galavoorstelling.

Het liep anders. Barcelona speelde een zeer teleurstellende eerste helft en kwam in de twaalfde minuut op achterstand door een schitterend doelpunt van Youssef En-Nesyri. Het Marokkaanse toptalent liet Marc-André ter Stegen kansloos met een heerlijke streep in de bovenhoek (zie video onder). Het antwoord van Barcelona viel vies tegen. De bezoekers kwamen in het restant van de eerste helft niet verder dan twee kansen voor Suárez.

Youssef En-Nesyri heeft nu in drie competitieduels op rij gescoord.

Barcelona moest in de tweede helft wat extra gas geven en begon goed, met een kopbal van Gerard Piqué uit een hoekschop op de paal. Niet lang hierna was het alsnog raak voor de bezoekers: Suárez kopte uit een vrije trap van Messi de gelijkmaker binnen. De jacht op een voorsprong werd hierna geopend en op aangeven van De Jong had Messi de 1-2 op zijn schoen. Het schot van de Argentijn was echter te slap en werd simpel gepakt.

Ruim twintig minuten voor tijd haalde Valverde De Jong naar de kant en bracht hij met Ansu Fati nóg een aanvaller binnen de lijnen. Het was een andere invaller die een volgende teleurstelling van Barcelona in een uitwedstrijd voorkwam. Vidal leek buitenspel te staan toen hij uit een corner de 1-2 binnenfrommelde, maar de Chileen had goed gezien dat de bal niet dankzij een ploeggenoot, maar via het been van Leganés-middenvelder Rubén Pérez naar hem toe was gekomen. Na enige verwarring werd het doelpunt goedgekeurd.

Arturo Vidal heeft nu al vaker gescoord (4) dan in het gehele vorige seizoen (3).

Leganés had nog ruim tien minuten de tijd om iets terug te doen. De laagvlieger slaagde er echter niet in om nog gevaarlijk te worden en dus kwam Barcelona met de schrik vrij. In de komende topwedstrijden tegen Borussia Dortmund (Champions League) en Atlético Madrid (La Liga) zal het echter een stuk beter moeten, weet ook Valverde.