Frankrijk kraakt de Viking Code

Reacties

Frankrijk verzekerde zich na een ruime overwinning op IJsland (5-2) van een plek in de halve finale. Süleyman Öztürk analyseert het duel.

Frankrijk kraakt de Viking Code

Kwartfinale
3 juli 2016
Stade de France, Saint-Denis

De voorbereiding op de halve finale tegen Duitsland begon voor Frankrijk in de zestigste minuut met het inbrengen van Pierre-André Gignac. Twaalf minuten na Olivier Giroud werd ook Laurent Koscielny naar de kant gehaald. Net als Giroud riskeerde de verdediger van Arsenal een schorsing bij een volgende gele kaart. Een kwartfinale werd zo een trainingspotje waarbij de concentratie niet altijd even optimaal was.

Frankrijk speelde niet eens heel sterk, maar de simpele en tot een paar dagen geleden effectieve strijdwijze van IJsland was perfect bestudeerd door de trainersstaf van Les Bleus. Didier Deschamps kraakte de Viking Code door de verdedigers van de tegenstanders aan de bal te laten en het gevaar van de lange bal weg te nemen met een teruggetrokken middenveld. Met andere woorden: Frankrijk dwong IJsland van achteruit te voetballen en daar openbaarde zich het IJslandse geheim: voetballen kunnen ze eigenlijk niet. Vechten, tweede ballen veroveren en lopen wel, maar in tegenstelling tot de Engelsen hadden de Fransen hun huiswerk wel gemaakt.

Mag Frankrijk zich nu titelfavoriet noemen? Zeker niet. De ploeg is nog altijd geen ingespeeld geheel met automatismen, vaste patronen en voetballers die elkaar blindelings vinden. Het is een onsamenhangende groep individualisten die dit toernooi nog niet echt is getest. Enige positieve verschil met de vorige wedstrijden: dit keer startten de Fransen wel scherp.

En opnieuw zal aan de basisformatie moeten worden gesleuteld. Meer dan waarschijnlijk zal Deschamps tegen Duitsland gebruik maken van de tegen IJsland geschorste N'Golo Kanté en zal Sissoko weer uit het elftal verdwijnen. Het betekent dat Paul Pogba opnieuw op een andere plek zal komen te staan na zijn rol als controleur in de kwartfinale.

Het gegoochel van de Fransen met posities en systemen heeft iets weg van het draaien aan een Rubiks kubus. Het EK-goud is de beloning, maar de juiste samenstelling is nog niet gevonden. Tegen de regerend wereldkampioen moet het significant beter. Elke oneffenheid zal meedogenloos worden afgestraft. Vraag dat maar aan de Brazilianen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.