Eclatante zege op IJsland brengt Frankrijk in halve finale

Frankrijk heeft zich als laatste land overtuigend geplaatst voor de halve finale van het EK (5-2). IJsland kon na de eerste helft al de hoop op een stunt vergeten.

IJsland is het eerste land ooit dat op een EK vijf wedstrijden op rij met dezelfde opstelling begon. Maar voor een volgend hoofdstuk van het sprookjesboek was het verre van genoeg. De ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck besefte na 45 minuten dat de kwartfinale het eindpunt was van de eerste EK-deelname.

In de twaalfde minuut brak Olivier Giroud de ban door na een dieptepass van Blaise Matuidi met links de IJslandse keeper Hannes Halldórsson het nakijken te geven. Met dank aan Antoine Griezmann kon Frankrijk na 45 minuten met een gerust hart de kleedkamer opzoeken.

De aanvaller van Atlético Madrid nam in de twintigste minuut de corner, die leidde tot de 2-0 van Paul Pogba. Op slag van rust stond hij aan de basis van de knock-out van IJsland. Eerst legde hij de bal klaar voor Dimitri Payet, die met een schot van afstand de 3-0 op het scorebord zette. In de laatste minuut van de eerste helft nam Griezmann zelf het heft in handen. Halldórsson had geen antwoord op de stift van de spits (4-0).

Antoine Griezmann is dankzij zijn treffer topscorer van het EK. De 4-0 was het honderdste doelpunt van dit EK.

De ruime marge bood Frankrijk de gelegenheid om na rust de teugels te laten vieren. IJsland profiteerde in de 56ste minuut via Kolbeinn Sigthórsson. Het Franse antwoord op de IJslandse eretreffer liet echter niet lang op zich wachten. Mede door een fout van Halldórsson herstelde Giroud een half uur voor tijd de marge.

In de slotfase slaagde IJsland erin het memorabele EK met een positieve noot af te sluiten. Bij Björn Kuipers had de EK-debutant geen gehoor gevonden. De Nederlandse arbiter wees de penalty-claims na ongelukkig hands van Patrice Evra van de hand. In de 84ste minuut werd de nederlaag dankzij een rake kopbal van Birkir Bjarnason iets dragelijker.

Frankrijk wacht donderdag in de halve finale Duitsland als tegenstander.

Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over het duel tussen Frankrijk en IJsland is hier te lezen.