Frankrijk en Roemenië openen EK, België treft Italië

Reacties

Het EK van volgend jaar in Frankrijk begint op 10 juni met een wedstrijd van het gastland tegen Roemenië. Geen enkele van de topfavorieten lijkt al in de groepsfase voor een onmogelijke opgave te staan.

Frankrijk en Roemenië openen EK, België treft Italië

De vier landen in poule D van Spanje zijn op het eerste oog het meest aan elkaar gewaagd. Met Tsjechië treft de titelverdediger nog een andere oude Europees kampioen. Turkije en Kroatië, dat tijdens het vorige EK in Oekraïne en Polen ook al tegenover Spanje stond in de poulefase, mogen eveneens in staat worden geacht de achtste finale te bereiken.

In Groep E krijgt België meteen te maken met Italië, de finalist van vier jaar geleden. Ierland en Zweden lijken achter de nummer 1 van de wereld en de Azzurri te moeten uitmaken wie via de derde plaats mogelijk nog kans maakt op de volgende ronde. Opmerkelijk genoeg zaten België, Italië en Zweden in 2000 ook bij elkaar in de groep.

Frankrijk, tijdens de vorige grote toernooien in eigen land (EK 1984 en WK 1998) ook de winnaar van dat toernooi, treft in Groep A met Roemenië en Zwitserland ook twee landen die het al eerder trof op de Europese eindronde. Debutant Albanië lijkt in de poule van het gastland gedoemd als laatste te eindigen.

Op het EK 2008 speelde Frankrijk - hier met Karim Benzema - doelpuntloos gelijk tegen Roemenië - hier met Cristian Chivu. Beide landen zouden in de poulefase worden uitgeschakeld, achter Nederland en Italië.
Op het EK 2008 speelde Frankrijk - hier met Karim Benzema - doelpuntloos gelijk tegen Roemenië - hier met Cristian Chivu. Beide landen zouden in de poulefase worden uitgeschakeld, achter Nederland en Italië.

In Groep B staat voor Engeland meteen een interessante confrontatie met Rusland op het programma. Vervolgens wacht een Brits onderonsje met het debuterende Wales, terwijl met Slowakije een andere debutant de afsluiting vormt van de groepsfase voor de in de EK-kwalificatie perfecte ploeg van bondscoach Roy Hodgson.

Duitsland eindigde uiteindelijk ook als groepswinnaar in de voorronde, maar beleefde door een nederlaag bij Polen wel een valse start na het behalen van de wereldtitel. Bayern München-spits Robert Lewandowski kan zijn clubgenoten ook nu weer pijn doen. Verder zitten ook Oekraïne en debutant Noord-Ierland in Groep C.

Groep F kent met IJsland eveneens een debutant. De bedwinger van het Nederlands elftal zal met Oostenrijk en Hongarije waarschijnlijk strijden om de bovenste plekken achter Portugal. Het land van sterspeler Cristiano Ronaldo overleefde tijdens de vorige zes EK-deelnames immers altijd de poulefase.

Tijdens het EK in Frankrijk zijn voor het eerst in de historie 24 deelnemers van de partij Sinds 1996 bestond het deelnemersveld altijd uit 16 landen. Omdat het aantal poules is uitgebreid van vier naar zes, plaatsen niet alleen de nummers één en twee zich voor de achtste finale, maar ook de beste vier nummers drie. De strijd om de Europese titel eindigt op 10 juli in het Stade de France, waar 27 miljoen euro wacht voor de winnaar.

Groep A Groep B Groep C
Frankrijk Engeland Duitsland
Roemenië Rusland Oekraïne
Albanië Wales Polen
Zwitserland Slowakije Noord-Ierland
Groep D Groep E Groep F
Spanje België Portugal
Tsjechië Italië IJsland
Turkije Ierland Oostenrijk
Kroatië Zweden Hongarije
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.