EK-deelnemers hebben vijftig procent meer te verdelen

Reacties

Het prijzengeld van het EK is in vier jaar tijd flink vergroot. Voor de nieuwe Europese kampioen ligt er maximaal een bedrag van 27 miljoen klaar.

EK-deelnemers hebben vijftig procent meer te verdelen

De UEFA heeft 301 miljoen euro te verdelen onder de 24 landen die zich hebben geplaatst voor het EK in Frankrijk, waarvoor het Nederlands elftal zich niet plaatste. Dat bedrag is flink hoger dan voor de titelstrijd van 2012 in Polen en Oekraïne, toen de prijzenpot 196 miljoen euro groot was.

De landen beginnen met een basisbedrag van acht miljoen euro en krijgen in de groepsfase meer op basis van de geboekte successen. Een overwinning levert één miljoen euro op, terwijl een gelijkspel de helft in het laadje brengt.

Na de groepsfase worden landen beloond op basis van het resultaat. Doorgaan of niet bepaalt de beloning in de knock-outfase. Een plaats in de achtste finale (1,5 miljoen), de kwartfinale (2,5 miljoen), de halve finale (4 miljoen) levert telkens miljoenen op.

De twee landen die op 10 juli in Parijs aan de aftrap komen, krijgen dus acht miljoen voor hun succes op weg naar de titel. De verliezend finalist kan nog eens vijf miljoen bijschrijven, waar de winnaar naast de beker acht miljoen euro opstrijkt. Maximaal kan daardoor de prijzenpot oplopen tot 27 miljoen euro, meer dan de 23,5 die in 2012 mogelijk was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.