Foutloos Qatar stunt verder met historische finaleplaats

Reacties

Qatar blijft maar verrassen op het toernooi om de Azië Cup. De stuntploeg bereikte dinsdag de finale door gastland Verenigde Arabische Emiraten uit te schakelen. In de finale wacht nu het Japan van FC Groningen-smaakmaker Ritsu Doan, dat eerder won van Iran.

Foutloos Qatar stunt verder met historische finaleplaats
Qatar
Qatar
4 - 0
Ver. Arab. Emir.
Ver. Arab. Emir.

De wedstrijd in Abu Dhabi was er eentje tussen twee van de grootste verrassingen van dit toernooi. Favorieten voor de eindzege waren eigenlijk Australië en Zuid-Korea, de winnaar en verliezend finalist van de vorige editie, maar zij verloren in de kwartfinale al van respectievelijk VAE en Qatar. Het surpriseduel van dinsdag was vervolgens al voor rust beslist, in het voordeel van de organisator van het WK 2022.

Halverwege de eerste helft zorgde verdediger Boualem Khoukhi voor de voorsprong. Een kwartier later werd het 2-0 door Almoez Ali, die daarmee zijn achtste goal van het toernooi liet aantekenen. Met die tweede treffer (die door het thuispubliek bepaald niet enthousiast werd ontvangen, zie video onder) was het nog niet gedaan: Hassan Al Heidos en Hamid Ismaeil bepaalden in de slotfase de eindstand. Overigens was Akram Afif bij de eerste drie goals de aangever, hij is inmiddels goed voor acht assists op deze Azië Cup.

Vrijdagmiddag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) speelt Qatar nu de finale tegen Japan. Het land blijft zodoende maar geschiedenis schrijven. Qatar deed negen keer eerder mee aan de Azië Cup, maar kwam nooit verder dan de kwartfinale. Die ronde bereikte het land in zowel 2000 als 2011, maar bij de overige zeven deelnames was de groepsfase telkens het eindstation.

Dit jaar is Qatar echter niet te stoppen, het dendert vooralsnog foutloos door het toernooi. In de poulefase werd gewonnen van Libanon (2-0), Noord-Korea (6-0) en Saoedi-Arabië (2-0), waarna het land ook in de knock-outfase nog geen treffer incasseerde. Zowel de achtste finale tegen Irak als de kwartfinale tegen Zuid-Korea werd met 1-0 gewonnen, waarna nu dus ook de halve eindstrijd vlekkeloos verliep.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.