Foutloos PSV legt AZ over de knie dankzij superdoelpunten

PSV heeft ook in de vierde Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe seizoen geen puntenverlies geleden. De Eindhovenaren wonnen de topper bij AZ, mede dankzij absolute supergoals van Olivier Boscagli en Ritsu Doan.

AZ
AZ
0 - 3
PSV
PSV

De bezoekers verschenen in het AFAS Stadion met Cody Gakpo aan de aftrap. De aanvaller meldde zich eerder deze week met een blessure af bij Oranje en miste zodoende de 6-1 overwinning op Turkije, maar was fit genoeg om te spelen tegen AZ. Bij de thuisploeg keerde Owen Wijndal terug in de basis. De linksback is dit seizoen de nieuwe aanvoerder van de Alkmaarders, hij is daarmee de opvolger van de naar Atalanta Bergamo vertrokken Teun Koopmeiners.

De grootste kans in de openingsfase was voor AZ. Na een schitterende dieptepass van Jordy Clasie en een goede voorzet van Zakaria Aboukhlal kon spits Vangelis Pavlidis net niet bij de bal. Aan de overkant was het een paar minuten later wel raak, gek genoeg viel de 0-1 niet eens uit een kans. Boscagli (op het middenveld de vervanger van Ibrahim Sangaré) kreeg de bal op een meter of dertig in zijn voeten en veegde de bal uit stand vervolgens snoeihard via de binnenkant van de paal in de kruising.

Die 0-1 was ook de ruststand, al had AZ meer verdiend. De thuisploeg speelde uitstekend tegen een slordig PSV, maar benutte de kansen niet. Zo schoot Jesper Karlsson de bal in kansrijke positie naast, mede omdat hij nét voldoende werd gehinderd door PSV-verdediger André Ramalho. Ook na rust had AZ een optisch overwicht, maar tot grote kansen kwam de ploeg van trainer Pascal Jansen lange tijd niet. De thuisploeg zal na iets meer dan een uur spelen nóg meer het gevoel hebben gekregen dat er iets te halen viel. Dat had alles te maken met de wissels van PSV-trainer Roger Schmidt.

De Duitser haalde tussen de 55ste en de 62ste minuut namelijk sterkhouders Marco van Ginkel, Noni Madueke, Eran Zahavi én Gakpo naar de kant, hun vervangers waren Érick Gutiérrez, Bruma, Ritsu Doan en Yorbe Vertessen. Op papier werd PSV er met die wissels bepaald niet sterker op, maar het waren juist de twee laatstgenoemde spelers die de wedstrijd in het slot gooiden. En hoe.

Eerst was het Vertessen die scoorde. Hij leek een lange bal niet helemaal lekker mee te krijgen, maar herstelde zich en vocht zich knap een weg voorbij Bruno Martins Indi. Met een schot in de verre hoek zette hij de 0-2 op het bord. Het slotakkoord was een paar minuten voor tijd voor Doan. De rol van de Japanner in Eindhoven leek grotendeels uitgespeeld, maar na zijn entree ramde hij de bal schitterend in de verre hoek: 0-3 was ook de eindstand, mede omdat de bal er uit een scrimmage (na een heerlijke PSV-aanval) niet in ging.