Fortuna eindigt wéér met tien en helpt PEC aan simpel seizoenrecord

PEC Zwolle heeft zondag een onverwachts gemakkelijke middag beleefd tegen Fortuna Sittard. De Limburgers haalden voor de derde opeenvolgende keer niet het einde van de wedstrijd met elf man en PEC werd dan ook geen strobreed in de weg gelegd op weg naar de grootste overwinning dit seizoen.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
5 - 0
Fortuna Sittard

Op 30 maart ging Andrija Balic in de fout tegen Willem II en hij kreeg vier minuten voor rust direct rood. Lisandro Semedo werd enkele minuten later naar de kant gehaald om het evenwicht in het elftal te herstellen. Vier dagen later moest José Rodríguez met rood vertrekken, na ruim een half uur in de wedstrijd tegen ADO Den Haag deelde hij een elleboogstoot uit aan tegenstander Shaquille Pinas. Wederom was Semedo de ongelukkige: zijn wedstrijd duurde nog geen veertig minuten.

Ook tegen PEC haalde Fortuna het einde niet met het elftal intact. Branislav Ninaj werkte tien minuten voor rust de doorgebroken Mike van Duinen naar de grond en scheidsrechter Dennis Higler stuurde hem van het veld. De blik werd al gericht op Semedo en inderdaad, voor de derde keer op rij werd de Portugees nog voor de rust naar de kant gehaald. Fortuna werd tevens het eerste team sinds Roda JC Kerkrade in 2017 dat in drie opeenvolgende Eredivisie-duels rood pakte.

Op het moment van de rode kaart stond Fortuna al op achterstand, Vito van Crooij had enkele minuten daarvoor op aangeven van Younes Namli de 1-0 gemaakt. Met die stand haalden de Limburgers de rust, maar in de tweede helft was het prijsschieten voor de spelers van PEC. In een tijdsbestek van vijftien minuten maakte de thuisclub vier goals. Namli benutte een rebound, Lennart Thy scoorde tweemaal via een intikker en Mike van Duinen kopte raak na een voorzet van Kingsley Ehizibue.

Zo kwam er weinig terecht van de spanning die werd verwacht in Overijssel. PEC en Fortuna waren, zeker gezien de recente prestaties van de laagvliegers in de Eredivisie, nog niet in veilige haven. Het cliché zespuntenwedstrijd werd al uit de kast gehaald, maar de bijbehorende opwinding kwam er eigenlijk nooit.

PEC, dat de grootste overwinning van het seizoen boekte, doet zeer goede zaken en sluit speelronde 29 af als de nummer elf van Nederland. Het verschil met nummer zestien De Graafschap bedraagt negen punten en dat betekent dat PEC nagenoeg zeker is van handhaving. Fortuna staat slechts vier punten boven de gevarenzone.