'Flinke schorsing dreigt voor Rusland: WK-deelname in gevaar, EK tóch niet'

Reacties

Het definitieve besluit van de WADA is pas op 9 december, maar het is nu al duidelijk dat Rusland een nieuwe schorsing boven het hoofd hangt wegens het overtreden van de antidopingreglementen. Opmerkelijk genoeg heeft dat mogelijk geen gevolgen voor de EK-deelname, maar wel voor het WK 2022 in Qatar.

'Flinke schorsing dreigt voor Rusland: WK-deelname in gevaar, EK tóch niet'
© Pro Shots

Vorige week werd na het afsluiten van de EK-kwalificatiereeks al duidelijk dat Rusland mogelijk een nieuwe straf te wachten staat van het wereldantidopingagentschap (WADA). Dat was de conclusie van een onderzoek van een speciale onderzoekscommissie naar nieuwe dopingstalen van Russische atleten. Uit dat onderzoek bleek dat enkele resultaten uit een verdacht dopinglab in Moskou zijn verwijderd of gemanipuleerd.

Het WADA heeft maandagavond laten weten dat het kan leiden tot een schorsing van vier jaar. Dat is althans het advies dat is uitgesproken aan het uitvoerend comité, dat op 9 december een definitief oordeel zal vellen over de straf van Rusland. Het zou betekenen dat Russische atleten gedurende vier jaar niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen en andere evenementen als de organiserende bond de straf overneemt.

In het statement van de WADA waarin de aanbevelingen aan het uitvoerend comité op een rij worden gezet staat dat Rusland de komende vier jaar ook geen grote evenementen mag organiseren of een nieuw bid mag indienen. Ook zouden al toegewezen evenementen moeten worden afgepakt van Rusland, tenzij dat wettelijk of praktisch gezien onmogelijk is. Sint-Petersburg zou dus kunnen worden gehandhaafd als EK-speelstad.

Wat de schorsing voor gevolgen heeft voor de EK-deelname is nog onduidelijk. Vorige week schreven The Guardian en het Nieuwsblad dat die ernstig in gevaar was toen al duidelijk werd dat Rusland non-compliant zou worden verklaard. Nu meldt The Guardian juist dat de Russische voetballers waarschijnlijk gewoon kunnen deelnemen aan het EK omdat het geen mondiaal, maar een regionaal (lees: Europees) toernooi is. 

Neutrale vlag
Voor een eventuele deelname aan het WK 2022 in Qatar ligt dat anders, schrijft de Britse kwaliteitskrant. Dat is namelijk wel een mondiale competitie. Dan moet de FIFA de schorsing van de WADA wel overnemen. Overigens mogen Russische atleten van wie aangetoond is dat ze een schone reputatie hebben op het gebied van doping waarschijnlijk wel blijven deelnemen aan internationale sportevenementen onder een neutrale vlag.

Dat was ook al het geval tijdens de zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016 en de winterspelen van 2018 in Pyeonchang , toen duidelijk werd dat de Russen massaal hadden gesjoemeld met dopingstalen. Als het uitvoerend comité van de WADA de aanbeveling op 9 december overneemt, wacht dus een nieuwe straf. Rusland heeft dan 21 dagen de tijd om de straf te accepteren. Anders moet het CAS zich buigen over de sanctie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.