'WADA legt mogelijk bom onder Russische EK-deelname'

Reacties

De groep van België op het EK 2020 staat al grotendeels vast, maar mogelijk gooit een besluit van antidoping-organisatie WADA de boel flink op de schop. Rusland riskeert namelijk te worden uitgesloten van deelname aan het EK.

'WADA legt mogelijk bom onder Russische EK-deelname'
© Pro Shots

Aanleiding is een recent onderzoek van een onafhankelijke commissie naar onvolkomenheden in dopingstalen die tussen 2012 en 2015 zijn afgenomen bij Russische atleten. Enkelen van hen zouden positief hebben getest, waarna het Russische dopingagentschap (RUSADA) vervolgens resultaten zou hebben gemanipuleerd of niet hebben gemeld.

De RUSADA heeft die afwijkingen niet afdoende verklaard. Dat heeft volgens The Guardian en Het Laatste Nieuws tot gevolg dat de WADA een negatief advies heeft gekregen van de onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar de stalen. En dus is de kans aanwezig dat het uitvoerend comité op 9 december Rusland als sportnatie non-compliant verklaart.

Gebeurt dat inderdaad als het WADA negen dagen na de loting voor de groepsfase van het EK (30 november) bijeenkomt, dan is de vraag wat dat voor gevolgen heeft voor de EK-deelname van Rusland. En dat terwijl het land met Sint-Petersburg een van de twaalf speelsteden levert en mede daardoor al was ingedeeld in Groep B met België en Denemarken.

Rusland werd in 2016 ook al geweerd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, al mochten bepaalde atleten nog wel deelnemen onder een neutrale vlag. In 2018 werden de Russen weer compliant verklaard, onder voorwaarde dat de WADA toegang kreeg tot nieuwe dopingstalen. Nu leggen die nieuwe testresultaten mogelijk een bom onder deelname aan het EK.

voorlopige groepsindeling EK 2020

Groep A Groep B Groep C
Italië België Oekraïne
Pot 2 Rusland Nederland
Pot 3 Denemarken Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Roemenië)
Groep D Groep E Groep F
Engeland Spanje Duitsland
Pot 2 Pot 2 Pot 2
Pot 3 Pot 3 Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Schotland) (Ierland) (Hongarije)

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.