Flets Feyenoord start met overwinning ondanks wereldgoal Jensen

Zonder te overtuigen is Feyenoord met een overwinning begonnen aan het nieuwe Eredivisie-seizoen. Tegen FC Twente sprong de kampioen van Nederland uiterst efficiënt om met de spaarzame mogelijkheden: 2-1.

Trainer Giovanni van Bronckhorst sprak vrijdag nog de intentie uit om net als vorig seizoen met een zegereeks van start te gaan. De titelverdediger had net als in het oefenduel met Real Sociedad en de strijd om Johan Cruijff Schaal tegen Vitesse echter moeite om het spel te maken. Het eerste gevaar in De Kuip kwam dan ook van Twente. Na een korte combinatie verscheen Fredrik Jensen in de achtste minuut voor het doel van de debuterende Justin Bijlow. De vervanger van de geblesseerde Brad Jones kwam goed zijn doel uit.

Het duurde tot de 23ste minuut voordat Feyenoord voor het eerst gevaarlijk werd, maar toen was het wel meteen raak. Jean-Paul Boëtius nam een pass over vijftig meter van Eric Botteghin prachtig aan, passeerde zijn directe tegenstander Hidde ter Avest en trok de bal vanaf de achterlijn voor het doel, waar Nicolai Jørgensen zichzelf slim had vrijgelopen en binnentikte: 1-0. De Rotterdammers trokken het initiatief daarna naar zich toe, maar tot meer uitgespeelde kansen leidde dat niet.

Nicolai Jørgensen, vorig seizoen topscorer van de Eredivisie, scoorde meteen bij de competitiestart in De Kuip.

Er leek weinig aan de hand voor Feyenoord, totdat Jensen in de 37ste minuut met een prachtige pegel voor de gelijkmaker zorgde. Juist op het moment dat Twente steeds meer achteruit moest lopen, nam de Finse middenvelder de bal vol op zijn slof na een afvallende bal. Bijlow deed nog zijn best de bal uit de verre hoek te ranselen, maar de keeper van Oranje Onder-19 was kansloos op het snoeiharde schot.

Na die tegenvaller zocht Feyenoord meteen weer de aanval, maar verder dan een geplaatst schot van Boëtius kwam het voor rust niet meer. Ook in de tweede helft duurde het even voordat het publiek weer opveerde. In de 55ste minuut zette Jens Toornstra zijn voet tegen een voorzet van Steven Berghuis, maar doelman Jorn Brondeel lag in de weg. Na een uur was de Belg wel geklopt, toen de vrijgelaten Berghuis een vrije trap van Toornstra goed naar de grond kopte: 2-1.

'Niet zo gek dat Feyenoord nog niet is waar het wil zijn'

Net als vorig seizoen begon Feyenoord daardoor met een overwinning. Zo overtuigend als het een jaar geleden tegen FC Groningen was (0-5), ging het dit keer niet. Want ook na het bevrijdende doelpunt van Berghuis bleven grote kansen uit en was er maar zelden een sprankelende aanval te zien in De Kuip. Twente stelde daar weinig tegenover, al had het in de slotfase zomaar een punt kunnen pakken toen Isaac Buckley-Ricketts helemaal vrij stond bij een spaarzame uitbraak. Zijn inzet verdween echter hoog over het doel van Bijlow.

Feyenoord gaf daardoor een vervolg aan de zegereeks in De Kuip van vorig seizoen - het heeft nu de laatste twaalf thuiswedstrijden in de Eredivisie gewonnen - en neemt meteen drie punten afstand van titelconcurrent Ajax, dat zaterdag met 2-1 verloor bij Heracles Almelo. In de slotfase maakte Jeremiah St. Juste overigens nog zijn debuut voor Feyenoord als vervanger van Kevin Diks.

Amrabat: 'Als het niet lekker loopt, zit je je wel te verbijten'
Jensen na prachtgoal: 'De bal kan ook twintig meter overvliegen'