FIFPro luidt fysieke noodklok en wijst naar De Ligt, Blind en Frenkie

Reacties

De FIFPro maakt zich zorgen over het welzijn van spelers, nu uit onderzoek blijkt dat de fysieke belasting (gezien het aantal opeenvolgende wedstrijden) enorm is toegenomen. De spelersvakbond noemt Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Daley Blind als voorbeelden.

FIFPro luidt fysieke noodklok en wijst naar De Ligt, Blind en Frenkie
© Pro Shots

Uit onderzoek van de FIFPro blijkt dat sommige spelers 70 tot 80 procent van de tijd back-to-back-wedstrijden spelen, zo schrijft de vakbond. Daarmee wordt bedoeld: minimaal 45 minuten in actie komen in opeenvolgende wedstrijden, terwijl er minder dan vijf dagen rust zitten tussen beide duels. Het rapport is opgesteld door de data van 40 duizend wedstrijden van 265 voetballers te bestuderen. Het gaat om de periode tussen juni 2018 en augustus 2021.

De FIFPro noteert ook het percentage wedstrijden dat spelers spelen in de zogenoemde kritieke  fysieke zone, dus het percentage wedstrijden zonder voldoende rust. Dat is sinds 2018/19 gestegen van 46,9 procent naar 52,7 procent van de duels. Als we kijken naar de UEFA-zone, dan vallen drie Nederlanders op. Blind speelde namens Ajax en Oranje 73,9 procent van zijn duels zonder voldoende rust te pakken, gevolgd door Rúben Dias (Benfica/Manchester City/Portugal, 73,3 procent). Daarachter staan Frenkie de Jong (Ajax/Barcelona, 67,2 procent), Samir Handanovic (Internazionale/Slovenië, 66,8 procent) en De Ligt (Ajax/Juventus/Oranje, 66,7 procent).

Ook wordt geadviseerd dat iedere speler in de zomer minimaal 28 dagen, en tijdens een break ín het seizoen minimaal 14 dagen vrij is. In werkelijkheid geldt dat 45 procent van de zomerse breaks korter is, terwijl 30 procent van de onderbrekingen tijdens het seizoen onder het aanbevolen aantal dagen ligt. Dat alles vergroot de kans op spierblessures significant. Daarnaast zijn er grote zorgen over de reiskilometers die spelers maken, mede tijdens interlandbreaks.

'De data laten zien dat we spelers in de top moeten ontlasten', aldus Jonas Baer Hoffmann, general secretary van de FIFA. 'De gezondheid van spelers moet een prioriteit worden.' Andrea Sartori (hoofd sport van KPMG) stelt: 'Dit is een kritiek onderwerp.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.