FIFA wil boete op religieuze boodschappen

De wereldvoetbalbond wil dat de spelers ophouden met het vertonen van religieuze boodschappen bij het vieren van doelpunten of overwinningen. De FIFA bespreekt bij de komende vergadering het voorstel om een boete op dergelijke acties te zetten. Volgens de FIFA is er geen plaats voor politieke of religieuze propaganda in het voetbal. 'Sektes zouden het voetbal kunnen gebruiken als publiciteitsstunt', verduidelijkte een woordvoerder van de FIFA. En dat is niet de bedoeling, vindt de bond.

FIFA wil boete op religieuze boodschappen



Vooral in Brazilië denkt men daar anders over. Veel Brazilianen zijn aangesloten bij de beweging Atletas de Cristo en laten geen gelegenheid ongebruikt om hun geloofsovertuiging over te brengen op het publiek. Na het behalen van de wereldtitel toonden de meeste Goddelijke kanaries t-shirts waarop de Heer uitdrukkelijk werd bedankt voor zijn steun. Bovendien ging de complete selectie op het veld gezamenlijk in gebed.

De Braziliaanse verdediger Roque Junior benadrukte in de lokale krant Estado do Sao Paulo echter dat er geen sprake was voorbedachte rade. 'We wilden de Heer gewoon bedanken. Het was een spontane actie. In Brazilië ga je al op jonge leeftijd na de wedstrijd in de kleedkamer in gebed. Nu deden we dat op het veld omdat we moesten wachten op de uitreiking van de medailles en de beker', legde Roque Junior uit.

Vanuit Italië kwamen er eveneens negatieve reacties op het voornemen van de FIFA. 'Ik geloof dat een aantal mensen het hoofd heeft verloren. Met deze maatregel onderdrukt men alleen maar de rechten van de mens. Het is een schending van de vrijheid van meningsuiting', meent Ersilio Tonini, aartsbisschop van Ravenna. Ook AS Roma-trainer Fabio Capello ziet niets in de plannen van de FIFA. 'Iedereen is vrij om te geloven in het hogere. Ik vind het juist iets moois.'



Meer opzienbarende en vreemde berichten vind je in de rubriek In de Kantlijn


Bekijk hier al onze video's