'FIFA slaat spijkers met koppen en geeft WK voor clubs facelift'

Reacties

President Gianni Infantino van de FIFA kondigt vrijdag de komst van een spiksplinternieuw toernooi voor clubs aan. Dat heeft de prominente bestuurder Fernando Sarney laten weten in de aanloop naar de belangrijke FIFA-vergadering in Miami.

'FIFA slaat spijkers met koppen en geeft WK voor clubs facelift'

De geruchten dat de FIFA wil sleutelen aan de opzet van het WK voor clubs doen al langer de ronde, maar nu worden er eindelijk spijkers met koppen geslagen. 'Ja, het gaat gebeuren. We zullen het voorstel van het nieuwe WK voor clubs aannemen', zegt Sarney in gesprek met de Duitse televisiezender ZDF.

Sarney is een van de afgevaardigden van de CONMEBOL-federatie in het FIFA Council, het hoogste beslissingsorgaan van de wereldvoetbalbond. Vrijdag komen de leden hiervan in Miami bijeen om te overleggen over een paar heikele kwesties. Zo ligt naast het nieuwe WK voor clubs de vraag op tafel of het aantal deelnemers aan het WK 2022 in Qatar moet worden uitgebreid van 32 naar 48 landen. In 2026 maken sowieso zoveel landen hun opwachting op de mondiale eindronde, maar Infantino wil dit naar voren halen. Om een uitbreiding mogelijk te maken, worden er wellicht ook WK-duels in Oman en Koeweit gespeeld.

Verder wordt ook vergaderd over een Nations League op mondiaal niveau, maar volgens verschillende media stelt de FIFA de lancering van dit project nog even uit. Het nieuwe WK voor clubs lijkt daarentegen een hamerstuk te worden tijdens de bijeenkomst van vrijdag. Veelzeggend is dat de FIFA zelfs de data al heeft gereserveerd: tussen 17 juni en 4 juli 2021 moet het toernooi worden afgewerkt. Er zullen 24 clubs worden uitgenodigd, waarvan twaalf uit Europa.

De toelatingscriteria zijn nog onduidelijk, maar het ligt in de lijn der verwachting dat in elk geval de Champions League- en Europa League-houder acte de presence geven. Details over het prijzengeld zijn evenmin bekend. In een eerder stadium werd gemeld dat de FIFA zeer hoge premies beschikbaar wil stellen. Een potentieel probleem is dat de ECA, de belangenvereniging voor clubs, vooralsnog tegen het voorstel is. De ECA heeft echter geen vertegenwoordiger in het FIFA Council en heeft de 'pech' dat de UEFA gematigd positief is en dus niet als bondgenoot kan fungeren.

Confederations Cup
In de zomer van 2021 zou normaal gesproken het toernooi om de Confederations Cup plaatshebben, maar de kans is levensgroot dat de FIFA dit evenement vrijdag de nek omdraait.

Momenteel nemen alleen continentale kampioenen nog deel aan het WK voor clubs, dat jaarlijks in december wordt gehouden. Real Madrid is de huidige wereldkampioen. Door de uitschakeling in de Champions League vorige week tegen Ajax zal De Koninklijke zijn titel eind dit jaar niet kunnen verdedigen.

De vergadering van het FIFA Council begint vrijdag om 9.00 uur lokale tijd in Miami.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.