FIFA laat Zwitserse internationals boeten na politiek gebaar

Reacties

Wereldvoetbalbond FIFA heeft drie internationals van Zwitserland een boete opgelegd. Het gaat om Granix Xhaka, Xherdan Shaqiri en Stephan Lichtsteiner.

FIFA laat Zwitserse internationals boeten na politiek gebaar

Xhaka, Shaqiri en Lichtsteiner kwamen in opspraak na de wedstrijd tegen Servië. Xhaka maakte in die wedstrijd de 1-1 en Shaqiri in de blessuretijd van de tweede helft de winnende 1-2. Zij vierden hun doelpunten allebei door het zogenaamde Doppeladler-gebaar te maken, een verwijzing naar de dubbelkoppige adelaar uit de vlag van Albanië.

Het treffen met Servië was voor Xhaka en Shaqiri (net als voor bijvoorbeeld ploeggenoot Valon Behrami) een pikant duel. Zij spelen voor Zwitserland, maar hebben Albanees-Kosovaarse roots. Omdat het verboden is om politieke uitingen te maken tijdens wedstrijden, hebben de spelers nu een boete gekregen.

Ook Lichtsteiner werd beboet door de FIFA. De ervaren verdediger, die zelf overigens geen Albanees-Kosovaarse roots heeft, maakte namelijk hetzelfde gebaar als Xhaka en Shaqiri om de Serviërs verder op te jutten. Xhaka en Shaqiri moeten ongeveer 8700 euro betalen, Lichtsteiner de helft.

Servië
Ook de Servische voetbalbond is beboet door de FIFA. Tijdens de wedstrijd tegen Zwitserland waren er in het vak met Servische fans namelijk banners te zien met racistische uitingen. Om die reden heeft de FIFA een boete van 47.000 euro opgelegd. Bondscoach Mladen Krstajic en de president van de Servische bond kregen ieder 4400 euro boete vanwege onsportieve uitlatingen over de arbitrage na afloop van het duel met Zwitserland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.