'Provocerende' Xhaka en Shaqiri zorgen voor ophef in Zwitserland

Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri waren vrijdag samen verantwoordelijk voor de beladen 1-2 zege van Zwitserland op Servië. Na afloop was de manier waarop het duo de twee doelpunten vierde hét onderwerp van gesprek.

'Provocerende' Xhaka en Shaqiri zorgen voor ophef in Zwitserland

Het treffen met Servië was voor Xhaka en Shaqiri (net als voor bijvoorbeeld ploeggenoot Valon Behrami) een pikant duel. Zij spelen voor Zwitserland, maar hebben Albanees-Kosovaarse roots. Tussen aartsrivalen Servië en Kosovo bestaan al jarenlang hevige politieke spanningen. Zo weigeren veel mensen in Servië om Kosovo als onafhankelijk te accepteren, zij zijn van mening dat het een Servische provincie is.

Om die reden werden Xhaka en Shaqiri vrijdagavond onophoudelijk uitgefloten door de fans van Servië. Met het maken van de 1-1 én (in de allerlaatste minuut) de 1-2 nam het duo op sportieve wijze wraak. Zij vierden hun doelpunten allebei (zie hoofdfoto en foto onder) door het zogenaamde Doppeladler-gebaar te maken, een verwijzing naar de dubbelkoppige adelaar uit de vlag van Albanië.

Politiek
De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic was na de wedstrijd niet echt te spreken over die gebaren. 'Laat ik er dit over zeggen: ik vind dat sport en politiek gescheiden moeten blijven', sprak de keuzeheer. 'In mijn ogen moet je altijd respectvol en sportief blijven.'

Op zijn beurt verzekerde Xhaka dat hij niemand wilde provoceren. 'Dit was echt geen boodschap naar de tegenstanders, zij interesseren me niet', sprak hij. 'Dit was pure emotie, het was een bijzondere wedstrijd voor mij. Duizenden mensen - familie uit Zwitserland, Albanië én Kosovo - hebben me de laatste dagen berichtjes gestuurd. Deze zege is voor hen, voor iedereen die me altijd heeft gesteund, voor de mensen uit het land van mijn ouders.'

Shaqiri - die eerder op sociale media al verwijzingen naar Albanië plaatste - wilde niet te veel kwijt. 'Ik wil er niet over praten. In het voetbal zijn er altijd emoties. Jullie hebben allemaal kunnen zien hoe ik heb gejuicht, meer is er niet. Natuurlijk hoorde ik de fluitconcerten. Ongelooflijk om te horen. Wij wilden gewoon ons werk doen, dat hebben we gedaan door te winnen. Het gaat niet om politiek, maar om voetbal', sloot hij af.

Granit Xhaka maakte na zijn 1-1 hetzelfde gebaar als Xherdan Shaqiri na zijn winnende 1-2.
Granit Xhaka maakte na zijn 1-1 hetzelfde gebaar als Xherdan Shaqiri na zijn winnende 1-2.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen