Feyenoord tegen angstgegner, negatief clubrecord dreigt voor SC Heerenveen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag worden de laatste vier duels in de elfde speelronde betwist, met onder meer Feyenoord - VVV-Venlo.

Feyenoord tegen angstgegner, negatief clubrecord dreigt voor SC Heerenveen

SC Heerenveen - FC Emmen

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Afgelopen week triomfeerde SC Heerenveen knap met 2-3 bij AZ, waardoor de Friezen naar de achtste plaats stegen. Opponent FC Emmen speelde gelijk tegen VVV-Venlo, maar belandde door de zege van De Graafschap op Excelsior onder de streep.

• Met Michel Vlap heeft SC Heerenveen-trainer Jan Olde Riekerink de meest trefzekere speler van de voorbije vier speelrondes tot zijn beschikking. De middenvelder maakte vijf doelpunten in die periode.

FC Emmen hield dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer de nul. Na tien wedstrijden gold dit verder alleen voor medepromovendus Fortuna Sittard.

SC Heerenveen zette vorige week AZ opzij.

• SC Heerenveen won geen van zijn laatste zes Eredivisie-thuiswedstrijden. Nog nooit bleven de Friezen zeven achtereenvolgende thuisduels op het hoogste niveau zonder driepunter.

• Slechts drie spelers maakten meer treffers dan Sam Lammers (zes) in hun eerste tien Eredivisie-wedstrijden voor SC Heerenveen: Alfred Finnbogason (negen), Afonso Alves (acht) en Klaas Jan Huntelaar (acht).

• FC Emmen werd midweeks te kijk gezet door ODIN'59 in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi en aast dus op revanche. In competitieverband verloor FC Emmen zijn laatste twee uitduels, de laatste keer dat de ploeg uit Drenthe minimaal drie keer achtereen verloor buitenshuis was in het voorjaar van 2016.

FC Emmen beleefde een pijnlijke bekeravond.
In competitieverband speelde FC Emmen vorige week gelijk tegen VVV-Venlo.

Historie

• Het wordt de eerste Eredivisie-ontmoeting tussen SC Heerenveen en FC Emmen. In de Eerste Divisie troffen deze clubs elkaar voor het laatst in het seizoen 1992/93, toen beide ontmoetingen in een 2-2 gelijkspel eindigden.

• Van de laatste zes confrontaties in alle competities verloor SC Heerenveen er maar één van FC Emmen. De Friezen triomfeerden drie keer en twee edities leverden geen winnaar op.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - PEC Zwolle

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

In de eerste tien speelrondes verloor Fortuna Sittard twee keer vaker dan dat het won: vier om twee keer. De Limburgers leden vorige week een nipte nederlaag bij Vitesse. PEC Zwolle pakte tijdens de voorbije speelronde een punt tegen Heracles Almelo en bleef daarmee in de middenmoot staan.

• Fortuna Sittard trof in de eerste tien competitieduels achttien keer doel, waarmee de formatie van René Eijer na de voorbije speelronde de meest productieve club was in het rechterrijtje.

Gedurende de eerste tien speelrondes kreeg PEC Zwolle slechts 108 schoten tegen. Alleen PSV (95 schoten tegen) presteerde beter in dit opzicht.

Fortuna Sittard moest afgelopen week nipt zijn meerdere erkennen in Vitesse.

PEC Zwolle is zonder nederlaag in zijn laatste elf Eredivisie-wedstrijden op bezoek bij een promovendus. Negen keer zegevierden De Blauwvingers in zo'n duel en twee keer werd het gelijk. In zes van die wedstrijden noteerde PEC Zwolle bovendien een clean sheet.

• Na tien speelrondes was PEC Zwolle-speler Kingsley Ehizibue samen met Alexander Büttner van Vitesse de verdediger die de meeste kansen creëerde: 21 stuks.

PEC Zwolle maakte midweeks in het KNVB-bekertoernooi korte metten met De Graafschap.

Historie

• Pas voor de zevende keer treedt Fortuna Sittard op als gastheer van PEC Zwolle in het kader van de Eredivisie. De balans is keurig in evenwicht met twee thuiszeges, twee remises en twee overwinningen voor de bezoekers.

• Op 31 augustus 1988 stond de vorige Fortuna Sittard - PEC Zwolle op Eredivisie-niveau op het programma. Door een goal van Roger Reijners triomfeerden de Limburgers: 1-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
1983/84 1-1
1984/85 1-0
1986/87 2-5
1987/88 0-2
1988/89 1-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - ADO Den Haag

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

Afgelopen week klom FC Utrecht naar de zevende plaats dankzij een zwaarbevochten overwinning op Willem II. De Domstedelingen azen op hun vierde competitiezege op rij. Opponent ADO Den Haag is de wisselvalligheid zelve met drie zeges, drie gelijke spelen en vier verliesbeurten.

Willem Janssen maakte vorige week tegen Willem II het verschil namens FC Utrecht, waardoor de routinier nu de enige speler is die in de laatste twaalf Eredivisie-seizoenen tot scoren kwam.

• Er is al vaak over geschreven, maar de statistieken van Nasser El Khayati blijven indrukwekkend. De spelmaker was direct betrokken bij de laatste tien Eredivisie-goals van ADO Den Haag. Zelf scoorde El Khayati acht keer en twee keer verzorgde hij de assist.

FC Utrecht won vorige week moeizaam bij Willem II.

• In de maand oktober lieten slechts drie clubs geen steek vallen in de Eredivisie: PSV, Ajax én FC Utrecht. Bovendien kregen de Domstedelingen slechts twee treffers om de oren.

• Dick Advocaat zette als trainer liefst acht van de tien Eredivisie-duels met ADO Den Haag in winst om. Tegen geen enkele club noteert de oefenmeester zo'n hoog winstmoyenne.

• ADO Den Haag maakte in de voorbije zes Eredivisie-duels maximaal één doelpunt. In het KNVB-bekertoernooi verloor de ploeg van trainer Fons Groenendijk donderdag met duidelijke cijfers van Feyenoord.

ADO Den Haag veroverde tijdens de voorbije speelronde een punt tegen NAC Breda.

Historie

• Als we puur afgaan op de historie, dan is FC Utrecht de huizenhoge favoriet. ADO Den Haag trok in Eredivisie-verband slechts drie keer aan het langste eind in De Galgenwaard en ging vijftien keer onderuit.

• Opmerkelijk is dat de afgelopen vier edities van dit treffen in een gelijkspel eindigden. Vorig seizoen werd het 3-3 na een spectaculaire slotfase.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 0-0
2015/16 2-2
2016/17 1-1
2017/18 3-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - VVV-Venlo

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

Na de duidelijke nederlaag in De Klassieker moet Feyenoord zich voorlopig richten op de derde plaats. De Rotterdammers leden in vier van de eerste tien duels puntenverlies. Met vijftien punten is VVV-Venlo uitstekend gestart.

Feyenoord is in eigen huis nog zonder puntenverlies dit Eredivisie-seizoen. In uitwedstrijden trok de ploeg van Giovanni van Bronckhorst slechts eenmaal aan het langste eind.

Slechts twee teams maakten in de eerste tien speelrondes minder treffers dan VVV-Venlo: PEC Zwolle en FC Groningen.

Feyenoord boekte donderdag een overtuigende zege op ADO Den Haag in het KNVB-bekertoernooi.

• Gedurende de eerste tien speelrondes kreeg Feyenoord dertien treffers om de oren. In het seizoen 2013/14 stonden de Rotterdammers er voor het laatst slechter voor in dit opzicht (zeventien tegengoals in de eerste tien duels).

• Steven Berghuis verzorgde dit kalenderjaar voor eigen publiek al negen assists in Eredivisie-verband. Dirk Kuijt was de laatste Feyenoorder die nog hogere ogen gooide (tien assists in De Kuip in 2004).

'Elftal Feyenoord moet op de schop, daar past misschien ook nieuwe trainer bij'

• Na tien duels bezette VVV-Venlo de zesde plaats. De laatste keer dat de Limburgers in dit stadium van de competitie in de topzes stonden, was in 1960/61.

VVV-Venlo werd juist uitgeschakeld in de beker; AZ bleek te sterk.

Historie

• In het seizoen 2010/11 rekende Feyenoord met 3-0 af met VVV-Venlo. Een welkome zege voor de Rotterdammers, enkele dagen na de 10-0 nederlaag bij PSV.

• Bijzonder is dat Feyenoord de favoriete Eredivisie-opponent van VVV-Venlo is. De Limburgers wonnen dertien keer van de Rotterdammers. Alleen tegen ADO Den Haag was VVV-Venlo net zo succesvol.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 1-0
2010/11 3-0
2011/12 4-0
2012/13 1-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.