Feyenoord simpele prooi voor Ajax na snel rood en veelbesproken treffer

Reacties

Ajax heeft zondagmiddag een voor rust incidentrijke Klassieker gewonnen. De Amsterdammers zaten mede door een razendsnelle rode kaart voor Jeremiah St. Juste al na één helft op rozen in de Johan Cruijff Arena.

Feyenoord simpele prooi voor Ajax na snel rood en veelbesproken treffer
Ajax
Ajax
3 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Ajax-trainer Erik ten Hag hield vast aan het team dat dinsdagavond een belangrijke zege op Benfica boekte in de Champions League. Achter de inzetbaarheid van Andre Onana stond een vraagteken, maar de Kameroener won de race tegen de klok en stond dus gewoon onder de lat. Ten Hags collega Giovanni van Bronckhorst liet Feyenoord met een versterkt middenveld aantreden. Daardoor stond Jens Toornstra aan de aftrap en moest Sam Larsson genoegen nemen met een plaats op de bank.

Aangezien St. Juste al na zes minuten een rode kaart incasseerde (de snelste ooit in 185 Klassiekers), konden alle tactische bespiegelingen razendsnel door de papierversnipperaar. De rechtsback ging hard door op Nicolás Tagliafico en kwam eerst nog weg met geel. Scheidsrechter Björn Kuipers ging op verzoek van de VAR de beelden bekijken en besloot St. Juste alsnog van het veld te sturen.

Er ontstond een kat-en-muisspel in de Johan Cruijff Arena, waarbij de Amsterdammers de bezoekers de duimschroeven aandraaiden zonder in eerste instantie tot serieuze mogelijkheden te komen. Zo'n grote kans kwam er wel in de 21ste minuut, toen Eric Botteghin zijn doelman Justin Bijlow assisteerde en een vrije trap van Hakim Ziyech van de lijn haalde.

Feyenoord kroop hier nog door het oog van de naald, maar kon razendsnel daarna alsnog in de achtervolging. Bijlow liet een laag schot van Frenkie de Jong zomaar door zijn benen glippen. De keeper trachtte onder druk van Kasper Dolberg (in de ogen van de arbitrage maakte de Deen hierbij geen overtreding) zijn fout te herstellen, maar kon niet voorkomen dat de bal de doellijn passeerde.

Hakim Ziyech viert zijn 2-0 in de 41ste minuut.
Hakim Ziyech viert zijn 2-0 in de 41ste minuut.

Het spelbeeld veranderde niet na de openingstreffer. Ajax koesterde verreweg het meeste balbezit, loste veel meer schoten en reeg de hoekschoppen aaneen. Nog voor rust vergrootte Ziyech de problemen voor de Rotterdammers. De spelmaker sneed naar binnen en trof doel met een diagonaal schot: 2-0. Feyenoord dwong eigenlijk alleen in de slotfase van de eerste helft iets af: Onana weerhield Steven Berghuis van scoren.

Inzoomen op de arbitrale beslissingen tijdens de Klassieker

Met David Neres voor Lasse Schöne en Bart Nieuwkoop voor Robin van Persie voerden beide trainers halverwege een wissel door. Het bleef met een man minder vechten tegen de bierkaai voor Feyenoord, dat in de eerste tien minuten van de tweede helft tot twee keer toe ontsnapte aan een derde tegengoal. Dolberg stuitte op Bijlow en een inzet van Donny van de Beek vloog rakelings naast.

Ajax - dat een treffer van Neres zag worden afgekeurd wegens buitenspel - speelde steeds slordiger in balbezit. De formatie van Ten Hag werd ook niet echt op de proef gesteld door een Feyenoord dat vooral bezig was met de schade beperkt te houden. Net toen Feyenoord een beetje meer naar voren durfde te spelen in de hoop op de aansluitingstreffer, viel de 3-0. Neres 'schepte' de bal na een snelle combinatie voor het doel en Dusan Tadic sloeg toe met het hoofd. Verder leed bleef Feyenoord bespaard, ook omdat Noussair Mazraoui een goal zag worden afgekeurd wegens hands.

Zo bleef Ajax voor de dertiende keer ongeslagen in een competitiewedstrijd tegen Feyenoord, dat in Eredivisie-verband in januari 2012 voor het laatst afrekende met de rivaal.

Door de overwinning komt Ajax op 25 punten, vijf minder dan lijstaanvoerder PSV. Feyenoord heeft al tien punten minder dan de Eindhovenaren. De Rotterdammers staan derde, al bezit Heracles Almelo net zoveel punten. Ajax vervolgt het seizoen woensdag met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB-beker. Een dag later fungeert bekerhouder Feyenoord als gastheer van ADO Den Haag.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Ajax-watcher Freek Jansen: 'Ajax kon mooie week afsluiten met een grote rondo'
Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam: 'Scherp beginnen is natuurlijk iets anders dan een doodschop uitdelen'
Schöne vindt dat Ajax er meer had moeten maken tegen Feyenoord
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.