Feyenoord niet te stuiten in april, NAC zeer dreigend onder Brood

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Voor NAC Breda is het eigenlijk al twee over twaalf: woensdag wacht een thuisduel met Feyenoord. De andere wedstrijden zijn FC Utrecht - Fortuna Sittard en PEC Zwolle - FC Groningen.

Feyenoord niet te stuiten in april, NAC zeer dreigend onder Brood

PEC Zwolle - FC Groningen

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Actueel

• Halverwege het seizoen verkeerde PEC Zwolle nog in degradatiegevaar, maar onder Jaap Stam bivakkeert de ploeg al weken in de onderkant van de middenmoot. FC Groningen verloor zaterdag van Ajax, maar maakt nog altijd kans op deelname aan de Europese play-offs.

• PEC Zwolle verloor zijn laatste drie Eredivisie-thuisduels niet (twee zeges en één gelijkspel). In het najaar van 2017 bleven De Blauwvingers voor het laatst minimaal vier thuiswedstrijden op rij in competitieverband ongeslagen.

• Een frappant feitje: in negen van de laatste tien wedstrijden van FC Groningen scoorden de elf spelers die aan de aftrap stonden namens de noorderlingen niet. De goals in die negen wedstrijden kwamen van supersub Paul Gladon, Lex Immers (eigen goal) en Sven van Beek (eveneens een eigen goal).

Samenvatting: Vitesse - PEC Zwolle

Vijf van de laatste negen uitwedstrijden van FC Groningen resulteerden in een gelijkspel. In zes van die duels kwamen de noorderlingen niet tot scoren.

• PEC Zwolle is de laatste tijd weinig succesvol met standaardsituaties. Alleen Excelsior wacht langer op een goal uit een doodspelmoment dan de club uit Overijssel: 30 november om 9 februari.

FC Groningen boekte deze competitie nog maar drie uitzeges. Alleen Excelsior, Fortuna Sittard, De Graafschap en NAC Breda wonnen tot nu toe minder vaak buitenshuis.

Samenvatting: FC Groningen - Ajax

Historie

• Slechts vier keer won PEC Zwolle in Eredivisie-verband een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De bezoekers trokken in dit affiche tien keer aan het langste eind.

Vorig seizoen rekende PEC Zwolle voor eigen publiek wél af met FC Groningen. Diep in de blessuretijd maakte Youness Mokhtar er 3-2 van.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2013/14 0-1
2014/15 2-0
2015/16 1-3
2016/17 0-4
2017/18 3-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - Fortuna Sittard

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Actueel

Door de nederlaag bij FC Emmen is FC Utrecht er nog steeds niet zeker van om acte de presence te mogen geven in de Europese play-offs. Fortuna Sittard hield een veel beter gevoel over aan het paasweekeinde: door de zege op NAC Breda is de promovendus bijna zeker van handhaving.

• De toeschouwers in Stadion De Galgenwaard zagen deze competitie slechts 39 treffers. In geen enkel 'Eredivisie-stadion' vielen minder goals. Ook in het Hitachi Capital Mobility Stadion van FC Groningen zijn deze jaargang 39 doelpunten geproduceerd.

• Na Martin Ødegaard is Lazaros Lamprou de jongste speler dit Eredivisie-seizoen die minstens vijf keer scoorde én minimaal vijf goals assists verzorgde. De Fortuna Sittard-smaakmaker was zeven keer afmaker en zes keer aangever.

Samenvatting: FC Emmen - FC Utrecht

FC Utrecht kwam in Eredivisie-verband niet tot scoren met de laatste tien schoten op doel, de slechtste prestatie van de club in dit opzicht sinds het einde van het seizoen 2015/16 (twaalf achtereenvolgende inzetten tussen de palen die niet resulteerden in een goal).

• Uit zijn laatste drie wedstrijden peurde FC Utrecht slechts twee puntjes. Aan de drie duels daarvoor hielden de Domstedelingen juist negen punten over.

Mark Diemers was deze competitie al 111 keer het slachtoffer van een overtreding, het hoogste aantal voor een speler in een Eredivisie-seizoen sinds Édouard Duplan in 2015/16 (116).

Samenvatting: Fortuna Sittard - NAC Breda

Historie

• Met twaalf zeges tegenover drie nederlagen is FC Utrecht duidelijk de bovenliggende partij in dit affiche. De laatste overwinning van Fortuna Sittard in de Domstad dateert uit het seizoen 1996/97.

De laatste editie van dit duel werd gespeeld op 17 maart 2002. Door twee goals van Igor Gluscevic en eentje van Patrick Zwaanswijk werd het 3-0 voor FC Utrecht.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 1-0
1998/99 1-1
1999/2000 2-1
2000/01 1-0
2001/02 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC Breda - Feyenoord

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

De strohalmen waar NAC Breda zich aan kan vastklampen zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen. De hekkensluiter kan rechtstreekse degradatie in theorie zeker nog ontlopen, maar dan moet de eindsprint wel worden ingezet met een zege op Feyenoord. De Rotterdammers willen juist winnen om de derde plaats helemaal veilig te stellen.

• NAC Breda leed deze competitie al negentien nederlagen. De laatste keer dat de Bredanaars de grens van twintig verliesbeurten aantikten, was in 1987/88. Destijds ging NAC Breda precies twintig keer onderuit in de Eerste Divisie.

Feyenoord zegevierde in zijn laatste elf Eredivisie-duels in april. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst verloren de Rotterdammers slechts eenmaal in deze maand. Dat was op 2 april 2017 tegen Ajax (2-1).

Samenvatting: Feyenoord - AZ

• Kenneth Vermeer gaat op voor zijn tweehonderdste Eredivisie-duel. De routinier noteerde in liefst acht van zijn negen competitieduels met NAC Breda de nul.

• Feyenoord scoorde dit Eredivisieseizoen van alle teams het vaakst van buiten het strafschopgebied: vijftien keer. Afgelopen weekeinde tegen AZ (2-1 winst) was Tyrell Malacia op deze manier succesvol.

Sinds de aanstelling van Ruud Brood realiseerden alleen Feyenoord (94), PSV (87) en Ajax (84) meer schoten in de Eredivisie dan NAC Breda (80). De andere kant van de medaille is dat alleen ADO Den Haag in deze periode meer schoten te verwerken kreeg dan de Bredanaars: 102 om 83.

Historie

• Dit wordt Eredivisie-editie nummer vijftig van NAC Breda - Feyenoord. De thuisploeg veroverde veertien keer de volle buit, elf keer minder vaak dan Feyenoord.

• Vorig seizoen won NAC Breda zowel uit als thuis als van Feyenoord. In Breda werd het 2-1. Opvallend was dat de toenmalige NAC-trainer Stijn Vreven razendsnel werd weggestuurd.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-3
2012/13 2-2
2013/14 1-1
2014/15 0-1
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.